Włóż ziemniaki do wody z lodem na 30 minut, po tym czasie zauważysz niezwykły efekt

Włóż ziemniaki do wody z lodem na 30 minut, po tym czasie zauważysz niezwykły efekt - Pyszności; Foto: Canva.com

Ziemniak to podstawowy produkt, który często wykorzystujemy w kuchni. Niezależnie od tego, czy jest ugotowany, usmażony bądź upieczony – stanowi on idealny dodatek do dań obiadowych. Przed obróbką termiczną zazwyczaj obieramy to pyszne warzywo. Jednak nie jest to wyjątkowo przyjemna czynność. Szczególnie jeśli ziemniaki są miękkie. 

Prosty trik na usunięcie skórki

ziemniaki

Ziemniaki – Pyszności; Foto Canva.com

Często przed obróbką termiczną ziemniaków, obieramy je. Niestety niekiedy mamy do czynienia ze starszym, miękkim warzywem. W konsekwencji ciężej jest usunąć z niego skórkę. Jak możemy sobie to ułatwić? 

Wystarczy, że zanurzysz ziemniaki na 30 minut w zimnej wodzie. Polecamy dodać do niej również kilka kostek lodu. Dzięki temu prostemu trikowi, obieranie miękkich ziemniaków stanie się łatwiejsze.

Obieranie młodych ziemniaków

Ziemniaki na talerzu

Ziemniaki – Pyszności

Jeśli masz ochotę usunąć skórkę z młodych ziemniaków, warto zastosować dwie proste metody. Jedna z nich polega na ugotowaniu warzyw, a następnie zalaniu ich lodowatą wodą.  W kolejnym kroku ostudzone ziemniaki delikatnie pocieraj palcami. Skórka powinna odejść z łatwością.

Druga metoda polega na usunięciu skórki za pomocą drucianej szczoteczki. Wystarczy, że surowe warzywo będziesz pocierać szczoteczką. Polecamy uprzednio zalać ziemniaki zimną wodą i odstawić na kilka minut. Dzięki temu ułatwisz sobie obieranie warzyw.

Sposób na tarte ziemniaki

Zdarza się, że niekiedy tarte ziemniaki czernieją. W konsekwencji nie wyglądają już tak apetycznie, jak wcześniej. Jak w takim razie możemy temu zapobiec? Okazuje się, że świetnie sprawdzi się tutaj sok z cytryny.

Wystarczy dodać niewielką ilość soku z cytryny do startych ziemniaków. Pamiętajmy jednak, aby nie przesadzić z dodatkiem tego składnika. W przeciwnym wypadku może to negatywnie wpłynąć na smak potrawy.

Niektórzy, aby zapobiec ciemnieniu tartych ziemniaków, posypują je skrobią ziemniaczaną. W ten sposób ograniczamy im dostęp do powietrza. Dzięki temu zachowają swoją piękną barwę na dłużej.

 

Jeśli masz ochotę na genialny przepis z ziemniakami w roli głównej – Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczone ziemniaki z piekarnika krok po kroku. Wspaniale sprawdzą się jako dodatek do obiadu.

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×