Wirtualna Polska

Woda po gotowaniu kiełbasy to cenny składnik. Nie wylewaj jej do zlewu

Woda po gotowaniu kiełbasy to cenny składnik. Nie wylewaj jej do zlewu

Pyszności - Fot. Adobe Stock

Woda po gotowaniu kiełbasy niepotrzebnie ląduje w kuchennym zlewie. Na jej bazie możesz wyczarować wiele innych pyszności.

Wirtualna Polska

Gotowana kiełbasa to jedno ze śniadań lub też kolacji na ciepło, które chętnie wybierają Polacy. Szczególnie popularna jest w okresie Wielkanocy, kiedy to obowiązkowo gości na świątecznym stole. Woda, w której była gotowana, najczęściej ląduje w zlewie. Nie wylewaj jej jednak – ma praktyczne zastosowanie, z którego nie każdy zdaje sobie sprawę.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Zobacz również: Katarzyna Bosacka podpowiada, jak wybrać najlepsze awokado. Zwróć uwagę na kilka istotnych szczegółów

Woda po gotowaniu kiełbasy

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Przede wszystkim, woda z kiełbasy jest doskonałym dodatkiem do zup i gulaszy, nadając im wyjątkowego smaku i aromatu. Świetnie sprawdzi się jako uzupełnienie zupy fasolowej, grochowej, szczawiowej czy też żurku. Na bazie wody po kiełbasie możesz przygotować również gęsty sos pieczeniowy lub grzybowy. Wlej ją zamiast zwykłej wody – nic się nie zmarnuje, a jedynie zyskasz sporo na smaku.

Biała kiełbasa- Pyszności

Biała kiełbasa- Pyszności

Dodaj wodę do mięsnego farszu

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Przygotowując farsz do krokietów, ziemniaczanych pyz czy pasztetu w przepisach przeczytasz o dodaniu wody, aby nadać masie odpowiednią konsystencję. To następny sposób, żeby sięgnąć po wodę po gotowaniu białej kiełbasy. Wzbogaci ona smak i aromat, a także zadba o odpowiedni poziom wilgoci przygotowanego przez nas farszu. Ugotuj w niej również pierogi oraz kluski, aby były jeszcze bardziej mięsne w smaku.

Woda z kiełbasy to doskonały dodatek do wielu potraw, który pozwala nadać im wyjątkowego smaku i aromatu. Zamiast wylać ją po ugotowaniu kiełbasy, warto ją zachować i wykorzystać w kuchni do przygotowania innych dań.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Woda po gotowaniu kiełbasy- Pyszności, źródło: Getty Images

Woda po gotowaniu kiełbasy- Pyszności, źródło: Getty Images

Jak gotować białą kiełbasę?

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Dobrej jakości białą kiełbasę opłucz pod bieżącą wodą i nakłuj w kilku miejscach widelcem, aby ochronić ją przed popękaniem. Włóż ją do garnka z zimną wodą i gotuj ma małym ogniu przez około 20-25 minut. Pamiętaj, że im grubsza jest kiełbasa, tym więcej czasu potrzebuje. Do wywaru możesz dorzucić również ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście laurowe, pokrojoną marchewkę lub cebulę, aby uzyskać bogatszy i jeszcze ciekawszy smak. Najlepszy wywar powstanie z surowej białej kiełbasy.

Przepis na pyszną białą kiełbasę w piwnej marynacie znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×