9 cudownych właściwości wody po ogórkach. Wylewanie jej to grzech

Woda po ogórkach to prawdziwe złoto! Możesz wykorzystać ją na wiele różnych sposobów. Wylewanie jej to prawdziwy grzech. Ogórki zjedzone, w słoiku została sama woda? Pod żadnym pozorem nie wylewaj jej do zlewu. Zobacz, jak możesz ją wykorzystać.

#1 Pomocna w dolegliwościach żołądkowych

Jednym z głównych składników zalewy jest ocet. Pomaga on w walce z niewłaściwym poziomem kwasów żołądkowych, czyli z popularnym i dokuczliwym refluksem. Ma również niezastąpiony wpływ na układ pokarmowy, gdyż bardzo skutecznie przeciwdziała niektórym drobnoustrojom i bakteriom.

#2 Woda po ogórkach idealna dla sportowców

Elektrolity to coś, co powinni uzupełniać sportowcy po wysiłku fizycznym. Zawarte w wodzie po ogórkach zapobiegają odwodnieniu, a chlorek wapnia i ocet pozwala organizmowi szybciej wchłonąć potas i sód.

#3 Wykorzystaj do marynowania

Skoro można w niej marynować ogórki, to czemu nie spróbować czegoś innego? Wrzuć do wody po ogórkach czosnek, cebulę, jajka lub warzywa i ciesz się nowym smakiem.

Ogórki kiszone- Pyszności

#4 Wrzuć do niej mięso

Marynata do mięsa? Przyprawy i woda po ogórkach! Może brzmi nietypowo, ale to połączenie naprawdę dobrze zagra.

#5 Idealny do żytniego chleba

Sekretnym składnikom żytniego chleba jest właśnie woda po ogórkach! Sprawia, że chleb jest wilgotny i aromatyczny. Dla miłośników domowych wyrobów chleba jest to bardzo cenna informacja.

Woda po ogórkach- Pyszności

#6 Lekarstwo na kaca- woda po ogórkach

Dobrze wiedzieć o tym, zanim skorzystamy z uroku piątkowej nocy. Kac bywa morderczy, a uzupełnienie elektrolitów i odpowiednie nawodnienie może okazać się skuteczne w walce. Później nam za to podziękujecie!

 
 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez 🐓Tomasz Rams 🇵🇱 (@_kogutdomowy_)

#7 Czyszczenie miedzi

Miedziane przedmioty pokrywają się nieładnym nalotem, w wyniku utleniania. Dzięki wodzie po ogórkach przywrócisz im dawny wygląd: wystarczy odpowiednia mieszanka soli i octu, czyli wszystko to, co zawarte jest w marynacie, którą zazwyczaj wylewasz do zlewu.

#8 Dzięki wodzie z kiszonych ogórków przygotujesz wegański twaróg

Jesteś na diecie roślinnej i trochę brakuje Ci smaku nabiału? Woda po ogórkach kiszonych idealnie zakwasi tofu i nada mu znany, twarogowy posmak.

 
 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez VeganMaja (@veganmaja)

#9 Woda po ogórkach wzmacnia rośliny domowe

Rośliny potrzebują odpowiednio dużo potasu do przetrwania, a właśnie całkiem sporo potasu zawarte jest w soku z ogórków. Wystarczy dodać odrobinę, by je wzmocnić. https://www.youtube.com/watch?v=9ATV8iRjTdU


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×