NewsyWrzucił dwa tampony do mielonego mięsa i się zaczęło. Nowy trend hitem TikToka

Wrzucił dwa tampony do mielonego mięsa i się zaczęło. Nowy trend hitem TikToka

Mięso na patelni i tampony, fot. Instagram
Mięso na patelni i tampony, fot. Instagram
27.05.2023 14:22, aktualizacja: 27.05.2023 15:39

Mięso mielone jest składnikiem wielu potraw. Najczęściej używamy je do sosów, makaronów, zapiekanek czy kotletów. Niektórzy jednak mają problem z usmażeniem mięsa na patelni - jest albo zbyt suche, albo zbyt mokre. Najnowszy hit TikToka rozwiązuje ten problem na dobre. Trzeba jednak przyznać, że dla wielu może okazać się nieco kontrowersyjny.

Tampony na patelni zaskoczyły wielu internautów. Mimo pewnych uprzedzeń wiele osób zdecydowało się na wypróbowanie tego patentu. Sposób szybko stał się hitem i wciąż zbudza wiele kontrowersji. Czy jest bezpieczny dla naszego zdrowia? Sprawdźmy.

Mięso mielone i tampony na patelni. Ostatni hit TikToka

Daphnique Springs opublikowała nagranie, które szybko stało się hitem TikToka. Widzimy na nim, jak Noah Klein smaży na patelni mięso mielone w towarzystwie... tamponów! Znajdują się tam przez krótki czas, a ich zadaniem jest wchłonięcie wody i tłuszczu. I o dziwo radzą sobie z tym doskonale.

- Genialne! Ale nigdy tego nie próbowałam - skomentowała wyraźnie zdziwiona influencerka.

Czy to bezpieczne dla zdrowia? Niekoniecznie. Większość tamponów jest barwionych chemicznie, co może być bardzo niebezpieczne w przypadku spożywania dania poddanego wysokiej temperaturze. Jeśli jednak chcemy wypróbować ten sposób, powinniśmy uważnie wybrać naturalne, organiczne tampony. Wówczas będziemy mieć pewność, że nie zaszkodzi to naszemu zdrowiu.

Mięso mielone. Fot. Pexels
Mięso mielone. Fot. Pexels

Jak radzić sobie z tłuszczem w kuchni? Te triki na pewno się przydadzą

Jeśli zastanawiasz się, czy kupić tampony, by wrzucić je do mięsa mielonego, zalecamy raczej korzystanie z ręczników papierowych, które nie są szkodliwe w kontakcie z żywnością. Doskonałym sposobem jest również umieszczenie produktów smażonych na kilka godzin w lodówce. Po tym czasie nadmiar tłuszczu będzie można niezwykle prosto zdjąć przy pomocy szpatułki czy łyżeczki.

W przypadku płynnych potraw - na przykład zup - które będą zbyt tłuste, możemy skorzystać z filtra do kawy. Przecedzenie płynu przez filtr pozwoli oddzielić nadmiar tłuszczu, a my zyskamy lżejszą i smaczniejszą zupę.

Mięso na patelni i tampony, fot. Instagram
Mięso na patelni i tampony, fot. Instagram
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także