11 trików kulinarnych, które najpierw Cię zdziwią, a potem zachwycą. #9 jest moim ulubionym
Uwielbiam kulinarne triki i sztuczki, które nie tylko są mega przydatne, ale też uczą nas czegoś nowego. Dzięki nim udaje rozwiązać się wiele problemów, które wcześniej bardzo nas irytowały.
Co więcej, z ich pomocą w końcu możemy przygotować idealny posiłek. No to do dzieła!
#1 Co zrobić, żeby ryby nie przyklejały się do patelni
Podczas smażenia ryby, wpadasz w panikę, a zarazem w złość, że niby taka prosta czynność sprawia wiele problemów? To ciągłe przywieranie może wykończyć nawet najbardziej cierpliwą osobę.
Jeśli chcesz raz na zawsze z tym skończyć, wykorzystaj prostą zasadę: gorąca patelnia, zimny olej. I to wszystko!
#2 Zabezpiecz ciasto podczas transportu
Nie wiem jak Ty, ale ja mam skłonność do gubienia rzeczy, których potrzebuje w danej chwili. Dlatego często muszę improwizować ?
I będąc już przy tym temacie, podzielę się z Tobą sztuczką, dzięki której przygotujesz domowej roboty klosz na ciasto. Podczas transportu nic mu się nie stanie!
Przygotuj długie wykałaczki i ułóż je dookoła naczynia, na którym umieściłaś tort. Następnie owiń je folią. Ciasto nie tylko nie zostanie uszkodzone, ale też nie będzie wysuszone.
#3 Jak upiec ciasto be niepotrzebnej kopuły
Zależy Ci na upieczeniu płaskiego ciasta, ale nie wiesz jak to zrobić? Jeśli tak, już za chwilę poznasz genialne rozwiązanie.
Wszystko czego będziesz potrzebować to kawałek materiału zwilżonego wodą (może być stary ręcznik), którym owiniesz dookoła formę do pieczenia.
Jak to działa? Zwilżony materiał sprawia, że boki formy są chłodniejsze, dzięki czemu ciasto upiecze się równomiernie. Bez tego zabezpieczenia, zewnętrzne części ciasta pieką się znacznie szybciej, przez co powstaje właśnie efekt kopuły.
#4 Popraw smak potrawy przy pomocy karmelizowanego cukru
Cukier w znacznym stopniu wpływa na smak przygotowanych potraw. A kiedy go podpieczemy, możemy liczyć na smaczne efekty, które przydadzą się przy przygotowaniu nie jednego przepisu. Moim ulubionym połączeniem jest creme brulee z pyszną cukrową skorupką ?
A skoro już o cukrze mowa, warto wspomnieć tu o kilku liczbach. Po godzinnej wizycie w piekarniku, cukier uzyskuje delikatny odcień karmelu. Zaś po 5 godzinach, mamy już granulowany karmel o znakomitym aromacie.
#5 Sposób na brązowy cukier
Było już o białym cukrze, czas więc na jego brązową odmianę.
Z pewnością nie raz zdarzyło Ci się, że produkt zaczął się szybko sklejać i twardnieć. I jeśli chcesz uniknąć takiej sytuacji, wrzuć do pojemnika z cukrem zwykłą piankę marshmallow.
Dzięki tej sztuce cukier pozostanie miękki i sypki!
#6 Sok z cytryny bez pestek
W dzisiejszym zestawieniu znajdzie się i patent, dzięki któremu w szybki i łatwy sposób wyciśniesz sok z cytryny bez pestek.
Aby tego dokonać, przekrój cytrynę na pół. Następnie owiń ją gazą i przywiąż od góry. Zacznij wyciskać sok. Dzięki takiemu zabezpieczeniu, żadna pestka nie przedostanie się do soku.
#7 Idealnie roztopiona czekolada
Czas na przygotowanie idealnie roztopionej czekolady, która przyda się przy wykorzystaniu wielu przepisach.
I tu podzielę się trikiem, który nauczyła mnie jeszcze babcia. Za każdym razem roztapiam kostki czekolady w kąpieli wodnej z odrobiną śmietanki. Co to oznacza?
Na palniku ustawiam garnek z wodą, a na nim bezpośrednio stawiam miskę z czekoladą i śmietanką. Mieszam do czasu uzyskania idealnej konsystencji.
#8 Makaroniki w idealny wydaniu
Jeśli uwielbiasz te ciastka i często je przygotowujesz, koniecznie musisz poznać przydatny trik.
Podczas przygotowywania makaroników, przed włożeniem do piekarnika, postaw je na blaszce na co najmniej 20 minut.
Dzięki temu, makaroniki nie tylko lepiej wyrosną, ale też będą mieć ładniejszą formę. Dwa w jednym!
#9 Wykałaczki i chleb pomogą zadbać o ciasto
Wiem, to może brzmieć wręcz dziwnie, ale to szczera prawda. Aby zapobiec wysuszeniu ciasta, wystarczy, że zabezpieczysz go przy pomocy kromek chleba i kilku wykałaczek.
Sprytne i banalnie proste, prawda?
#10
W każdym przepisie na deser jaki znam, występuje cukier. I uważam, że to bardzo dobrze, w końcu składnik ten wpływa nie tylko na smak, ale i na objętość oraz aromat wypieków.
I tak ciasto bez grama cukru będzie gęste, blade, niskie i praktycznie bezbarwne. Inaczej będzie wyglądała sytuacja w przypadku ciast o wyższej zawartości cukru, gdzie smak deserów będzie wyrazisty. Co więcej, będą bardziej puszyste i wysokie.
#11 Spaghetti na medal
Przed gotowaniem makaronu, powinnaś pamiętać o kilku ważnych elementach:
- garnek, w którym gotujesz makaron powinien być duży, aby makaron nie przyklejał się do ścianek naczynia
- po wrzuceniu makaronu do wrzącej wody, pamiętaj, aby często mieszać
- odcedź makaron przy pomocy durszlaka, a następie nabieraj makaron przy pomocy łyżki do spaghetti
- zostaw trochę wody po gotującym się makaronie i dodaj go do sosu, dzięki czemu Twoje danie wyjdzie idealne!