PoradyCo zrobić, żeby z sałatek nie wyciekała woda? Zapamiętaj raz na zawsze te 3 proste zasady

Co zrobić, żeby z sałatek nie wyciekała woda? Zapamiętaj raz na zawsze te 3 proste zasady

Jak powstrzymać wyciekanie wody z sałatek - Pyszności; Foto: Canva.com
Jak powstrzymać wyciekanie wody z sałatek - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
21.08.2022 09:16

Wodnista sałatka to zmora dla każdego amatora sztuki kulinarnej. Niestety nieraz zdarzyło nam się taką sałatkę przygotować. Dlaczego tak się dzieje? Co zrobić, żeby z sałatek nie wyciekała woda? Okazuje się, że jest kilka sposobów, dzięki którym możemy temu zaradzić. Poniżej zdradzamy więcej szczegółów.

Dlaczego sałatka podchodzi wodą?

Sałatka - Pyszności
Sałatka - Pyszności

Sałatka powstała na bazie świeżych warzyw to zdrowy i pyszny dodatek do dań obiadowych. Niestety czasami podchodzi wodą. Wodnista sałatka nie tylko odznacza się wyjątkowo nieapetyczną konsystencją, ale również traci na smaku. Zazwyczaj spowodowane jest to obecnością soli, pod której wpływem warzywa puszczają wodę. W związku z tym warto solić sałatkę dopiero przed podaniem.

Okazuje się jednak, że do powstania wodnistej sałatki przyczyniać się mogą również inne czynniki. W związku z tym dzisiaj podajemy wskazówki, dzięki którym twoja sałatka nie podejdzie wodą.

Co zrobić, żeby z sałatek nie wyciekała woda?

Sałatka z ogórków - Pyszności
Sałatka z ogórków - Pyszności

Podczas przygotowywania sałatki warto pamiętać o kilku prostych czynnościach, dzięki którym twoja sałatka nie podejdzie wodą. Poniżej podajemy najważniejsze z nich.

  • Sól i sos dodawaj do sałatki przed podaniem

Tak jak już wspominaliśmy - sałatkę najlepiej posolić przed podaniem. Jeśli zrobimy to wcześniej, warzywa mogą puścić wodę, w konsekwencji nasza sałatka będzie wodnista. Dodatkowo warzywa stracą na jędrności. Podobnie jest z dodatkiem sosu. W związku z tym około 15 minut przed serwowaniem sałatki polej ją sosem. 

  • Sałatkę przygotuj tuż przed podaniem

Jeśli planujesz przygotować sałatkę, warto ją wykonać około 10 minut przed podaniem. W ten sposób będzie odznaczała się rewelacyjną konsystencją.

  • Nie wrzucaj mokrych warzyw

Po umyciu warzyw, warto je osuszyć. W przeciwnym razie wzbogacamy sałatkę w dodatkową wodę, która negatywnie wpłynie na jej konsystencję. W przypadku sałaty polecamy użyć specjalnej suszarki. Jeśli jednak nie masz jej przy sobie - równie dobrze możesz wysuszyć warzywo za pomocą papierowego ręcznika.

Niektórzy do wysuszenia liści sałaty używają bawełnianej ściereczki. Wystarczy, że zawiniesz liść sałaty w ściereczkę i delikatnie ją przyciśniesz do materiału.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować sałatkę a'la Big Mac krok po kroku. Świetnie sprawdzi się na imprezę ze znajomymi, czy rodzinne spotkanie. Palce lizać!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także