Wyciekł przepis na kurczaka sprzed 300 lat i bije na głowę nawet KFC. Czegoś takiego jeszcze nie widziałam
Kurczak w panierce jest doskonałym pomysłem na pożywny obiad. Przygotowywany w popularnych fast-foodach zawsze nas zachwyca swoim smakiem i teksturą. Chrupiący, soczysty i delikatny kurczak to marzenie nie jednej osoby lubiącej dobrze zjeść. Dlatego mamy na to radę! Czytaj dalej!
Do zrobienia kurczaka w panierce takiej jak w KFC potrzeba niewiele składników. Receptura pochodzi sprzed 300 lat i została spisana w Anglii w 1736 roku. Prawdopodobnie masz wszystkie produkty w domu i będziesz mógł przejść od razu do działania. Zerknij na listę i sposób przygotowania. Do dzieła!
Kurczak w panierce jak z KFC
Składniki:
- 2 duże cytryny
- 2 łyżki octu winnego
- sól
- pieprz
- 2 liście laurowe
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- szczypiorek
- 1 duża cebula szalotka
- kurczak- pierś lub inne ulubione części tego mięsa
Panierka- składniki
- 1,5 szklanki mąki
- białe wino do rozcieńczenia mąki
- 3 jajka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania wszystkich składników do zrobienia marynaty, aby kurczak w panierce był aromatyczny. To bardzo ważna baza twojego dania. W misce umieść sok z 2 wyciśniętych cytryn. Dodaj do niego ocet winny, a dokładnie 2 łyżki. Całość dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i liściem laurowym.
W międzyczasie sięgnij po cebulę i szczypiorek. Umyj i pokrój warzywa w niewielkie części. Następnie dodaj je do miski z marynatą. Całość dokładnie wymieszaj. Przygotuj ulubione kawałki kurczaka. Może to być udko, skrzydełko lub pierś. Umieść je w przygotowanej marynacie na minimum 3 godziny.
Teraz czas zabrać się za zrobienie panierki. Do tego też będzie potrzebna miska i rózga lub łyżka do mieszania. Odmierzoną ilość mąki wsyp do miski, następnie dolewaj do niej wino, tak aby powstała gęsta masa. Po uzyskaniu takiej konsystencji dodajemy całe jajka. Dobrze wybrać jajka dobrej jakości z wolnego wybiegu, aby barwa była intensywnie żółta. Wszystko dokładnie mieszamy i w międzyczasie rozgrzewamy olej do smażenia.
Wyjmujemy zamarynowane mięso i moczymy je bardzo dokładnie w przygotowanej płynnej panierce. Umieszczamy je na głębokim oleju i smażymy, aż z obu stron stanie się złociste i chrupiące. Kurczak w panierce jest już gotowy. Smacznego!
Jeśli masz ochotę na kurczaka, to zachęcamy do przygotowania go w sakiewce. Przepis dostępny jest na naszym kanale YouTube.