Wirtualna Polska

Wyglądają jak pyzy, ale są o wiele smaczniejsze. Babcia gotowała co tydzień

Wyglądają jak pyzy, ale są o wiele smaczniejsze. Babcia gotowała co tydzień

Męcybuły mają zabawną nazwę i pyszny smak - Pyszności; foto: Canva

Nazwa tego dania jest równie zabawna, co jego geneza. Śmiechy kończą się jednak w momencie, w którym po raz pierwszy spróbujesz świętokrzyskich… męcybuł. Te pyszne kluski posmakują dosłownie każdemu i z powodzeniem zastąpią w twoim domu klasyczne pyzy. 

Wirtualna Polska

Kiedy zobaczysz przepis na męcybuły, natychmiast stwierdzisz, że ciężko o prostsze do zrobienia danie, które będzie się cieszyło równie dużym powodzeniem wśród domowników. Te popularne w województwie świętokrzyskim kluski z całą pewnością posmakują też dzieciakom. To pewnego rodzaju paradoks, ponieważ nazwa męcybuł ma ponoć pochodzić od znacznie starszej grupy wiekowej.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Według niektórych źródeł ciekawa nazwa tych ziemniaczanych klusek z mięsnym farszem pochodzi od… bezzębnych staruszków. To właśnie oni, ze względu na męczenie się z gryzieniem jedzenia, mieli być na ziemi świętokrzyskiej nazywani „męcybułami”. Przygotowanie dla nich mięciutkich klusek z rozpływającym się nadzieniem uchodziło za rozwiązanie problemu, a przy okazji pyszny obiad. Prawda, że powinno się też sprawdzić w przypadku dzieciaków — niejadków? A więc: do dzieła!

Męcybuły, świętokrzyski przysmak – Pyszności; foto: Canva

Męcybuły, świętokrzyski przysmak – Pyszności; foto: Canva

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Świętokrzyskie męcybuły

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 180 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku.
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Farsz:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól, pieprz.
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. W następnym etapie ubij je z mąką ziemniaczaną i jajkiem oraz dopraw solą i pieprzem. Wcześniej, kiedy będą się gotowały, możesz już przygotować farsz.
  2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Następnie połącz ją w misce z mięsem mielonym, namoczoną w wodzie bułką, natką pietruszki, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Ciasto ziemniaczane podziel na równe, niewielkie części. Każdą z nich rozpłaszcz, do środka nałóż mięsny farsz, zaklej i uformuj kulki.
  4. Tak przygotowane męcybuły gotuj w osolonej, wrzącej wodzie. Od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię, powinno to zająć około 9 minut. Możesz je podawać z okrasą cebulowo-boczkową. Tylko czy ją też będzie równie łatwo pogryźć?
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

 


Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×