Skorupki jajek – odpad, którego lepiej nie wyrzucać. Wykorzystasz je w kuchni i w ogrodzie

Czy wiesz, że skorupki jajek też mogą być przydatne? Dzisiaj przedstawimy aż siedem zastosowań skorupki od jajka, które spowodują, że już nigdy nie wyrzucisz jej do kosza!

Siedem zastosowań skorupki jajek

Nawóz ze skorupek jajka

Okazuje się, że skorupki jaj rewelacyjnie wzbogacają naszą glebę w wapń. Oprócz tego obniżają one pH podłoża, dzięki czemu stanowią idealny dodatek do pryzmy kompostowej. Skorupki jaj dobrze sprawdzą się jako nawóz dla roślin, które preferują podłoże o zasadowym pH.

Skorupki jaj można w całości rozsypać na powierzchni ziemi. W ten sposób powoli zaczną się rozkładać oraz wzbogacać glebę. Jeśli chcemy dodać je do kwiatów doniczkowych, najlepiej wykonać z nich specjalną mieszaninę. W takim wypadku należy je zmielić na drobny pył, a następnie połączyć z gorącą wodą. Tak przygotowany roztwór odkładamy na kilka dni. Po tym czasie podlewamy nim nasze kwiaty.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez JES (@jesthepilgrim)

Preparat na ukąszenia owadów

Z wyparzonych skorupek jaj można stworzyć idealny środek na ukąszenia owadów. Należy jedynie rozdrobnić skorupki i zmieszać je z octem jabłkowym. Tak przygotowaną miksturę trzeba odstawić na kilka dni przed zastosowaniem. Preparat łagodzi swędzenie, które pojawia się po ukąszeniu przez owady.

Wybielacz

Skorupki jaj mogą być stosowane jako naturalny wybielacz do tkanin. Pokruszone skorupki jaj umieszczamy w materiałowym woreczku, który następnie wrzucamy do pralki wraz z ubraniam. Jest to prosty, szybki sposób na zachowanie białego koloru tkaniny!

Skorupki możesz także jeść!

Zdrowy dodatek do dań

Skorupki jaj to skarbnica wapnia, żelaza, cynku, krzemu i selenu. W związku z tym, warto dodawać rozkruszone skorupki jaj do potraw. Dzięki temu wzbogacimy wartość odżywczą naszego jedzenia. Pamiętajmy, aby przed dodaniem skorupek, porządnie je wyparzyć!

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Anita Szymańska (@4.pory)

Ochrona szkliwa

Jeśli zależy nam na dodatkowej ochronie naszych zębów, warto przygotować domową pastę do zębów na bazie skorupek jaj. Aby wykonać taką pastę, należy zmieszać niecałe dwie łyżki sproszkowanych skorupek z 3 łyżkami oleju kokosowego. Do mieszaniny można dodać niewielką ilość stewii. Tak przygotowaną pastę stosujemy kilka razy w tygodniu.

Skuteczny środek na ślimaki

Skorupki jaj stanowią świetny środek odstraszający ślimaki. Jedyne co musisz zrobić, to rozrzucić je wokół roślin, które chcesz ochronić przed tymi szkodnikami.

growlikegrandad.co.uk

Idealnie wyczyszczą garnki żeliwne i stalowe

Jeśli połączymy sproszkowane skorupki jaj z płynem do mycia naczyń i wodą, uzyskamy idealną mieszaninę do czyszczenia garnków żeliwnych i stalowych. Dzięki temu prostemu sposobowi skutecznie usuniesz zalegający brud.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×