PoradyWystarczy kilka kropli, by rosół był klarowny w sekundę. Poznaj babciny, niezawodny sposób

Wystarczy kilka kropli, by rosół był klarowny w sekundę. Poznaj babciny, niezawodny sposób

Rosół. Fot. Pixabay
Rosół. Fot. Pixabay
10.06.2023 12:40, aktualizacja: 10.06.2023 15:34

Rosół to najpopularniejsza polska zupa. W wielu domach nie wyobrażamy sobie niedzieli bez miski pysznego, aromatycznego rosołu. W poniedziałek zaś przyjmuje postać pomidorowej. Jak więc jej nie kochać? Niestety podczas gotowania rosołu wielu z nas ma problem z jego mętnieniem. Nasze babcie radziły sobie jednak z tym błyskawicznie, a co najważniejsze - niezawodnie. Oto patent, który sprawi, że rosół będzie klarowny w sekundę. 

Jak ugotować idealny rosół? Z tym problemem boryka się wiele osób. Wszystko przez jeden błąd. Jeśli już go popełnimy, są szanse na odratowanie zupy, by była klarowna i obłędnie pyszna. Czego nie robić, gotując rosół? Jak go uratować, gdy popełnimy błąd? Podpowiadamy.

Co zrobić, by rosół był klarowny?

Jeśli ugotowany rosół nie spełnia naszych oczekiwań, bo jest zbyt mętny, możemy w bardzo szybki sposób sobie z tym poradzić.

Nasze babcie miały niezawodny patent. Chodzi bowiem o to, by dodać do zupy kilka kropel wódki. Choć może brzmieć to absurdalnie, to działa błyskawicznie! Zupa natychmiast zrobi się krystaliczna, a ten dodatek podkręci również jej smak.

Jeśli nie mamy w domu wódki, możemy użyć na przykład cebuli opalonej ogniem. Możemy też dodać do gotującej się zupy kilku kostek lodu. Ten patent sprawi, że tłuszcz z mięsa zbierze się na powierzchni rosołu i wtedy z łatwością usuniemy go za pomocą łyżki.

Rosół. Fot. Pixabay
Rosół. Fot. Pixabay

Jak zrobić klarowny rosół? Wystrzegaj się popełniania tego błędu

Jeśli mamy problem z mętnym rosołem, to przyczyną mogło być włożenie mięsa do garnka w nieodpowiednim momencie. Powinniśmy wrzucać je do zimnej wody, ponieważ jeśli zrobimy to, gdy woda już się gotuje, najprawdopodobniej nastąpi zmętnienie zupy. Na jej powierzchni będą więc pływać kawałki mięsa i tłuszcz.

Rosół. Fot. Pixabay
Rosół. Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także