Wytrawne ciasto z farszem z gotowanych jajek. Obłędnie pyszne

Wytrawne ciasto z jajkami- Pyszności
Wytrawne ciasto z farszem na bazie gotowanych jajek i zielonym akcentem z koperku i szczypiorku to przepis na zaskakujący obiad bez mięsa.

Chociaż ciasta kojarzą się nam przede wszystkim ze słodkimi wypiekami, to w wytrawnej wersji potrafią pozytywnie zaskoczyć. Taki wypiek z farszem z ugotowanych na twardo jajek sprawdzi się świetnie jako pyszny i lekki obiad, dodatek do mięs z grilla lub nietypowa kolacja. Dzięki dodatkowi kefiru ciasto jest jeszcze bardziej puszyste i wilgotne. Do przygotowania tego dania nie używam drożdży, dzięki czemu ciasto robi się naprawdę ekspresowo. Zaskocz swoich bliskich nietypową przekąską. Moja rodzina śmieje się, że to „polska focaccia” i jest w tym trochę prawdy. Uwielbiam zabierać kawałki tego ciasta zamiast kanapek do pracy.


Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Zobacz również: różyczki kalafiora obtoczyłam w niezwykłej panierce. Z talerza zniknęły błyskawicznie.


Wytrawne ciasto z farszem z jajek
Składniki:
Farsz


- 1 pęczek szczypiorku,
- 1/2 pęczka koperku,
- 5 jajek — ugotowanych na twardo,
- sól do smaku,
- 3 łyżki śmietany.
Ciasto


- 3 jajka,
- 1 łyżeczka soli,
- 500 ml kefiru,
- 50 g roztopionego masła,
- 300 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Dodatki


- 3 żółtka do polania,
- ziarna sezamu do posypania.
Sposób przygotowania:


- Ugotowane na twardo jajka kroję w dość drobną kostkę i przekładam do miski. Koperek oraz szczypiorek myję i drobno siekam. Dorzucam do jajek, dodaję śmietanę oraz sól i dokładnie mieszam.
Jajeczny farsz- Pyszności
- Przechodzę do przygotowania ciasta. Do miski wbijam jajka i roztrzepuję je. Następnie wlewam roztopione i nieco przestudzone masło, proszek do pieczenia oraz sól i mieszam. Wlewam kefir i partiami dosypuję mąkę pszenną. Naczynie żaroodporne wykładam papierem do pieczenia i wlewam część przygotowanej masy. Powinno być jej tyle, aby dobrze przykryła dno.
Wytrawne ciasto- Pyszności
- Następnie wykładam przygotowany farsz jajeczny i zalewam całość pozostałą masą. Na koniec polewam całość żółtkiem i rozprowadzam je przy pomocy łyżki po powierzchni ciasta. Posypuję sezamem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez 45 minut.
Ciasto gotowe do pieczenia – Pyszności
- Upieczone i przestudzone ciasto kroję na kawałki i przekładam na talerz. Smacznego!
Wytrawne ciasto z farszem z jajek – Pyszności