Wytrawne placuszki upajają bardziej, niż zwykłe placki ziemniaczane. Sekretem jest niezwykły sos

Wytrawne placuszki z sosem - Pyszności; Foto Canva.com i screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=eoiBj_v-Br4&t=527s

Są takie polskie przysmaki, które możemy przygotować w wersji na słodko lub na słono. Tym razem zaproponujemy Wam tę drugą wersję i będę to wytrawne placuszki z sosem grzybowym. Ich smak podkreśli aromatyczny rozmaryn. Jak je przygotować?

Wytrawne placuszki z sosem grzybowym – odkryj ich wyjątkowy smak

Szukasz inspiracji i pomysłów na szybkie w przygotowaniu danie obiadowe? Sezon grzybowy w pełni, aromatyczne zioła z ogrodu już zebrane, więc idealną propozycją będą tu wytrawne placuszki z sosem. Dzięki nim poczujesz pełnię smaku jesieni i będziesz mógł zjeść naprawdę sycący posiłek. Przygotowanie tego typu placków jest naprawdę proste. Zadbaj o odpowiednie składniki, które będą miały kluczowe znaczenie, jeśli chodzi o smak. W sosie grzybowym idealnie sprawdzą się te grzyby z porannych zbiorów.

placuszki twarogowe

Placuszki twarogowe – Pyszności

Przygotowanie tego typu dania nie jest pracochłonne, ale łatwe i przyjemne. Wybierz się do sklepu lub na targ, a najlepiej do pobliskiego lasu. Ten posiłek to prawdziwa poezja, a smak placków zachwyci Ciebie, jak i członków Twojej rodziny. Gwarantujemy!

Poznaj przepis na rozmarynowe wytrawne placuszki z sosem grzybowym

Liczą się chęci, odrobina wolnego czasu i wiara w to, że tak przygotowany posiłek, na pewno się uda. Ich smak z nutką rozmarynu to istne „niebo w gębie”. Przekonajcie się sami!

Składniki na placki:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 230 g mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • jajko
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki świeżych, posiekanych igiełek z rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • olej do smażenia.

Składniki na sos:

  • 2 szklanki świeżych grzybów (mogą być np. kurki)
  • szklanka słodkiej śmietany
  • ząbek czosnku
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 białek części z pora
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka oleju.

Sposób przygotowania:

Rozpoczynamy od odpowiedniego przygotowania drożdży, bez których wytrawne placuszki z sosem, po prostu nam nie wyjdą. Należy je połączyć z letnim mlekiem i cukrem i następnie odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie, drożdże łączymy z pozostałymi składnikami. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Przystępujemy do smażenia placuszków na rozgrzanej patelni, na małej ilości oleju. Usmażone na złoty kolor placuszki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Placki z sosem – Pyszności; Foto Canva.com

Przygotowanie sosu również jest banalne. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno pokrojony por i czosnek i doprowadzamy do ich zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i smażymy krótki. Kolejny krok to dodanie rozmaryny oraz dwóch rodzajów śmietany. Wszystko gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje, doprawiamy solą i pieprzem. Nasz wytrawne placuszki z sosem są już gotowe. Wcześniej przygotowane placki polewamy sosem. Smacznego!

A co powiesz na puszyste placuszki twarogowe? Zobacz film z przepisem na naszym kanale:

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×