Wirtualna Polska

Za kubek trzeba zapłacić co najmniej 20 zł. Bosacka mówi, jak ją zrobić za 50 groszy

Za kubek trzeba zapłacić co najmniej 20 zł. Bosacka mówi, jak ją zrobić za 50 groszy

Katarzyna Bosacka zdradza przepis na domowe bubble tea - Pyszności; Fot. Canva/Instagram: Katarzyna Bosacka (screenshot)

Modną bubble tea pod lupę wzięła Katarzyna Bosacka, znana pogromczyni żywieniowych potworków. W jednym z odcinków programu „EkoBosacka” zdradziła, co tak naprawdę kryje się w niepozornej herbacie z kuleczkami. Podpowiedziała też, jak zrobić o niebo tańszą i zdrowszą wersję słynnego napoju. 

Wirtualna Polska

Bubble tea to napój na bazie herbaty z dodatkiem niedużych, jadalnych kulek. „Bąbelkowa” herbatka doskonale gasi pragnienie, ale niestety nie jest tania. Za kubek o pojemności ok. 300 ml zapłacić trzeba co najmniej 20 zł. Katarzyna Bosacka zdradziła więc przepis na domową, zdrowszą i dużo tańszą bubble tea. Według jej obliczeń jedna szklanka własnoręcznie przygotowanego napoju kosztuje ok. 50 groszy.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Zobacz także: Bosacka ostrzega: wiele osób sięga po nie nawet codziennie. Stanowisko WHO jest jasne

„Bąbelkowa” herbata według Bosackiej. 50 groszy za porcję

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Czym są te małe kuleczki i gdzie można je nabyć? Tzw. „bąbelki” w oryginalnej bubble tea robi się z tapioki. Tapioka to produkt skrobiowy (konsystencją i wyglądem przypominający mąkę ziemniaczaną) otrzymywany po obróbce manioku, czyli bulwiastego korzenia warzywnego. Po uformowaniu i ugotowaniu kulek z tapioki otrzymuje się przezroczyste bąbelki. Czy to jest jednak zdrowe?

Dietetycy są zgodni, że nie za bardzo. Maniok to jest taki najtańszy, najprostszy dostarczyciel głównie węglowodanów z niewielką ilością składników odżywczych – tłumaczy Katarzyna Bosacka w swoim programie.

Warto też zaznaczyć, że kuleczki w kupnym bubble tea pochodzą z produkcji przemysłowej. W większości nie ma prawdziwego manioku, który widnieje w oryginalnym przepisie. Bosacka postanowiła więc sprawdzić, co kryje się w modnych napojach. Jeśli chodzi o owocowe syropy, tam przoduje cukier, są również sztuczne aromaty i barwniki. W przypadku „bąbelków” na pierwszym miejscu w składzie znajdują się woda i cukier, następnie mamy zagęszczony sok jabłkowy, substancje zagęszczające, sztuczne aromaty i konserwant. Czego nie ma? Tapioki. 

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
<a href=pinterest.com‎">

pinterest.com‎

Przeczytaj również: Bosacka spojrzała na etykietę i zamarła. Tego składnika unikaj jak ognia

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Domowe bubble tea Katarzyny Bosackiej. Przepis

W sklepach znajdziemy gotowe już kulki z tapioki. Jedno opakowanie kosztuje ok. 7 zł, z którego można przygotować nawet 30 bubble tea. Według kalkulacji Bosackiej, koszt jednej porcji „bąbelków” wynosi 35 groszy. Do tego dodać należy herbatę. Klasyczna wersja mówi o esencji czarnej herbaty, jednak może to być również wywar z zielonej czy białej herbaty. Smaku całości dodaje syrop owocowy. W recepturze Bosackiej jest to jagodowy syrop domowy.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Składniki:

  • 1 dzbanuszek esencji herbacianej (czarnej, zielonej, jaśminowej, owocowej)
  • około 100 g kuleczek z tapioki
  • syrop jagodowy/malinowy
  • 1 szklanka wody
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Przygotowanie:

  1. Zaparz mocną esencję herbaty.
  2. Kulki tapioki gotuj przez ok. 45 minut. Odstaw pod przykryciem do całkowitego ostygnięcia..
  3. W wysokiej szklance umieść trzy łyżki ugotowanych kulek z tapioki.
  4. Kulki zalej syropem jagodowym bądź malinowym.
  5. Szklankę dopełnił wodą i esencją herbacianą.

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×