Zachwycający przepis na leczo do słoików. Idealne na zimę

Lato obfituje w pyszne i świeże warzywa, więc czemu z tego nie skorzystać? Zimą natomiast dostęp do takich darów lata jest mocno ograniczony. Dlatego mamy pomysł na pyszne leczo do słoików. Przepis jest bardzo szybki w przygotowaniu i niesamowicie smaczny. Oto lista potrzebnych składników i dokładny sposób przygotowania.

Leczo do słoików do sprawdzony patent na szybki obiad.  Wystarczy odkręcić słoik i delektować się smakiem lata. Danie jest pożywne i bardzo smaczne. Warto przygotować je teraz, gdy warzywa są łatwo dostępne i tanie.

 Składniki na leczo:

  • 3 kg cukinii
  • 1,5 kg papryki
  • 5  puszek pomidorów krojonych
  • 1 kg cebuli
  • 1 papryczka chili
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4-5 łyżeczek soli
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka lubczyku
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • pieprz
leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami

Leczo-Pyszności; Foto: Pyszności

Sposób przygotowania leczo do słoików:

Robienie leczo zacznij od przygotowania warzyw. Dokładnie je umyj. Następnie ustaw piekarnik na 200 stopni i zajmij się papryką. Przekrój warzywo na pół, wytnij gniazda nasienne i ułóż paprykę na blaszce skórą do góry. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, najlepiej z funkcją grilla lub termoobiegu. Paprykę piecz około 30 minut. Tak upieczoną paprykę przełóż do miski i przykryj szczelnie folą aluminiową. Ten zabieg sprawi, że papryka się zaparzy i skórka będzie swobodnie odchodzić. Papryka pod folią powinna być umieszczona ok. 30-40 min. Następnie pokrój ją w kostkę i odstaw w misce razem z sokiem, który puściła.

Następnie zabierz się za krojenie cebuli i cukinii. Cebulę pokrój w drobną kostkę, natomiast cukinię pozostaw ze skórką i pokrój w kostkę. Następnie w garnku rozgrzej olej i wsyp pokrojone warzywa. Najpierw zeszklij cebulę i przypraw ja papryką chilli i słodką, solą i pieprzem. Dodaj cukinie i pomidory z puszki. Wszystkie warzywa cały czas mieszaj i duś pod przykryciem przez minimum 20 minut. Po tym czasie dodaj paprykę, którą wcześniej piekliśmy w piekarniku. Wymieszaj wszystkie składniki razem i dopraw do smaku w razie potrzeby.

Przygotuj słoiki. Dokładnie je wyparz i osusz przed umieszczeniem leczo w środku. Przełóż leczo do słoików, gdy jest jeszcze gorące. Zakręć, a następnie pasteryzuj przez 20 minut w temperaturze 120 stopni w piekarniku. Pozostaw do wystudzenia. Tak przygotowane słoiki z leczo trzymaj w spiżarni. Zima wystarczy otworzyć słoiki, ugotować ryż i dodać podsmażone mięso. Obiad gotowy.

Jeśli chcesz przygotować leczo na teraz, mamy też jeszcze jeden sprawdzony przepis:

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×