Zachwycający przepis na ogórki po watykańsku. Jeden nietypowy dodatek zmienia smak całej zalewy

Na pewno już od dobrych kilku tygodni naszych domach powstają ogórki na zimę. Zapewne w różnych wariantach. Kiszone, konserwowe czy małosolne. Zalewamy je różnymi zalewami i dodajmy różne składniki, ale zawsze wychodzą pyszne. Dziś przychodzimy z przepisem na ogórki po watykańsku. Mają w sobie pyszny słodki dodatek.

Ogórki po watykańsku są naprawdę proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Mogą konkurować z kiszonymi czy małosolnymi. Wyróżnia je słodki posmak, który nadają im rodzynki. Takie ogórki idealnie sprawdzają się na rodzinnym przyjęciu jako uzupełnienie obiadu lub przekąska. Oto lista składników i dokładny sposób przygotowanie tych przetworów.

Zobacz również przepis na ogórki małosolne według Adama Małysza.

Ogórki – Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki na ogórki po watykańsku:

  • 5 kg ogórków
  • 2 łyżki soli

Zalewa do ogórków:

  • 1 kg cukru
  • 1/2 litra octu
  • 1,5 szklanki wody

Przyprawy- na jeden słoiczek o pojemnośći ok. 400g

  • 15 szt.rodzynek
  • 8-10 ziaren pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki nasionek kopru

Ogórki po watykańsku – Pyszności; Foto: Canva

Sposób przygotowania ogórków po watykańsku:

Przygotuj 5 kilogramów jędrnych ogórków. Najlepiej do kiszenia nadają się młode i małe egzemplarze o jasnej skórce. Unikaj tych bardzo ciemnych. Ze względów praktycznych, sprawdzą się ogórki, które mają podobny kształt. Obierz ogórki i przekrój je na cztery części.

Następnie przygotuj zalewę. W garnku umieść wodę, ocet i cukier. Całość zagotuj. Tak przygotowaną zalewę będziemy wlewać do słoików. Ułóż ogórki bardzo ciasno w słoiku i przypraw. Dodaj około 15 rodzynek, 8 ziarenek pieprzu, 1 ząbek czosnki i 1/2 łyżeczki nasion kopru. Całość zalej przygotowaną zalewą. Następnie przejdź do pasteryzacji ogórków.

Pasteryzowanie: Słoiki dokładnie zakręć i wstaw do dużego garnka. Zalej całość ciepłą wodą, tak by zakryć ok. 3/4 słoika. Całość zagotuj. Po zagotowaniu trzymaj słoiki ok. 10 minut w gorącej wodzie. Po tym czasie wyjmij je i odstaw do wystudzenia stawiając do góry dnem. Czas pasteryzacji zależy od wielkości ogórków – im mniejsze, tym krótszego czasu potrzebują. Ogórki powinny odstać min. 1 tydzień, zanim zaczniemy je jeść. Optymalny czas to ok. 10 dni. Tak przygotowane ogórki możemy podawać do wielu dań.

Jeśli natomiast masz ochotę na tradycyjne ogórki, odsyłamy do naszego filmu na YouTube:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×