PrzepisZamiast drożdży dodaj do racuchów ten składnik. Będą wyrośnięte i chrupiące jak nigdy

Zamiast drożdży dodaj do racuchów ten składnik. Będą wyrośnięte i chrupiące jak nigdy

Zakwas do racuchów - Pyszności; foto: Canva
Zakwas do racuchów - Pyszności; foto: Canva
17.01.2023 07:00, aktualizacja: 17.01.2023 08:08

W recepturach na racuchy bardzo często pojawiają się drożdże. Tak przyrządza je większość gospodyń, chociaż część z nich przyznaje, że dodatek drożdży zabija smak tej przekąski. Czy można tego uniknąć? Tak. Zamiast nich dodaj zakwas do racuchów, a wyjdą lepsze niż kiedykolwiek.

Zakwas do racuchów

Jeśli kiedykolwiek zdecydowałaś się na domowe wypiekanie chleba, na pewno jesteś za pan brat z zakwasem pszennym. Możesz przygotować go samemu lub kupić. W tym przepisie nie jest ważne pochodzenie tego produktu, lecz jego działanie.

Powstały w zakwasie kwas mlekowy będzie w racuchach pełnił podobną funkcję, co w chlebie. Sprawi, że placki cudownie wyrosną, będą pulchne, lekkie, a przez to wszystko - niesamowicie smaczne. Jeśli więc do tej pory miałeś w domu członka rodziny, który był wyjątkowo wyczulony na zapach drożdży w racuchach, posłuż się tym przepisem. Na pewno pomyśli, że użyłeś proszku do pieczenia. Pudło! Zakwas do racuchów sprawdzi się jeszcze lepiej.

Jeśli jesteś już wystarczająco zaciekawiony, nie zwlekajmy dłużej. Oto przepis na racuchy, jakich jeszcze nie robiłeś.

Zakwas do racuchów - Pyszności; foto: Canva
Zakwas do racuchów - Pyszności; foto: Canva

Racuchy na zakwasie pszennym

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej typu 450, 500 lub 550
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki zakwasu pszennego
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 3 jabłka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru białego
  • cukier puder
  • olej do smażenia
Zakwas do racuchów - Pyszności; foto: Canva
Zakwas do racuchów - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Jabłka (doskonale nadadzą się te z odmiany Ligol lub, jeśli wolisz bardziej kwaśne smaki, Antonówka albo Papierówka) obierz, umyj i pokrój w ćwiartki. Pozbądź się gniazd nasiennych. Ćwiartki jabłek przekrój jeszcze raz wzdłuż, a następnie w poprzek - tak, by powstały plasterki. Jeśli wolisz, możesz też użyć tarki.

Do zakwasu wbij jajka i wymieszaj. Do tej samej miski stopniowo wsypuj mąkę i wlewaj mleko. Dopraw solą i pieprzem, dodaj jabłka i łyżkę stopionego masła. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj łyżką. Odstaw na blat na kilka godzin.

Po tym czasie na patelni rozgrzej olej. Placki smaż po około 2 minuty na stronę, do zarumienienia. Podawaj z cukrem pudrem. Smacznego!

Zakwas do racuchów, a do placków ziemniaczanych - gulasz. Zobacz ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także