NewsyZamiast dodawać do rosołu, zaparz jak herbatę. Pożegnasz wzdęcia

Zamiast dodawać do rosołu, zaparz jak herbatę. Pożegnasz wzdęcia

Lubczyk szybko przemienisz w zdrowy napar - Pyszności; foto: Canva
Lubczyk szybko przemienisz w zdrowy napar - Pyszności; foto: Canva
23.05.2023 17:31, aktualizacja: 23.05.2023 18:41

Nadaje zupom przyjemnego aromatu, łagodzi bóle menstruacyjne, wspiera pracę układu trawiennego, a według przesądów ma też zbawienne działanie na pożycie małżeńskie. Jak sam widzisz, to ziele ma naprawdę wiele zastosowań, dlatego, zamiast używać go jedynie do rosołu, warto też pić przygotowany z niego napar. Zapewne już się domyślasz, o jaką roślinę chodzi, ale i tak warto zrobić mu prawidłową prezentację. Przed państwem... lubczyk!

Zanim jeszcze ludzkość poznała niesamowite prozdrowotne właściwości lubczyku, ziele to już odgrywało ważną rolę w przygotowywaniu potraw. To zasługa jego niezwykle intensywnego aromatu i wpływu na smak doprawionych nim dań. Do Europy lubczyk przybył z Bliskiego Wschodu, został doceniony przez benedyktynów, a następnie spopularyzowany w całym przemyśle spożywczym.

Lubczyk, roślina o wielu zastosowaniach - Pyszności; foto: Canva
Lubczyk, roślina o wielu zastosowaniach - Pyszności; foto: Canva

Za wydzielanym przez lubczyk aromatem stoi ogromna ilość olejków eterycznych, które znajdują się w liściach ziela. To z kolei wpłynęło na przeznaczenie rośliny, która obecnie, w formie sproszkowanej, jest nieodłącznym elementem mieszanek ziołowych i kostek rosołowych. To właśnie z lubczyku tworzone było kiedyś słynne maggi. Kiedyś — bo o tym, co aktualnie znajduje się w tej przyprawie, pisaliśmy w innym artykule.

Lubczyk, poza nadaniem potrawom zielnego zapachu, ma też jeszcze jedno, ważne zadanie: wspieranie pracy układu pokarmowego. Ziele charakteryzuje się działaniem wiatropędnym i pobudzającym trawienie; to dlatego zaleca się go dodawać do dań z grochem czy fasolą. Jeśli jednak akurat takich nie szykujesz, a chcesz przeciwdziałać wzdęciom i bólom brzucha, warto poznać się z naparem z lubczyka. Jego przygotowanie to dosłownie chwila roboty — a korzyści jest co niemiara.

Napar z lubczyka

Lubczyk wspomaga pracę układu trawiennego - Pyszności; foto: Canva
Lubczyk wspomaga pracę układu trawiennego - Pyszności; foto: Canva

Składniki:

  • 1 łyżeczka suszonych liści lubczyku
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Suszone liści lubczyka ogrodowego zalej szklanką wrzątku, a następnie przykryj i parz przez około 20 minut. Napój przelej przez sito i gotowe. Napar z lubczyka pij dwa razy dziennie. Wspomoże trawienie i... podniesie libido, bo jest uznawany za naturalny afrodyzjak. Ponoć łagodzi wszystkie kłótnie i pozytywnie wpływa na pożycie małżeńskie. No po prostu ideał!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także