×

Polacy chętniej wybierają wege zamienniki mięsa. Stają się coraz popularniejsze

Roślinne zamienniki mięsa cieszą się rosnącą popularnością. Jedzeniowa rewolucja dotarła również do Polski! Badania wykazują, że coraz częściej sięgamy po wege odpowiedniki.

Polacy wybierają roślinne zamienniki

Na rynku pojawia się coraz więcej wegańskich zamienników. Do znanych już napojów roślinnych dołączają wegańskie zamienniki mięsa mielonego, „mleko” z ziemniaka, kiełbaski i dużo innych opcji. To świetne rozwiązanie nie tylko dla osób, które nie jedzą mięsa, a również dla tych, którzy chcą je ograniczyć. Roślinne mleka to świetna alternatywa, gdy cierpimy na nietolerancję laktozy lub skazę białkową.

Kolejne produkty na rynku są udoskonalane pod względem smaku i struktury. Nic więc dziwnego, że Polacy częściej wybierają roślinne zamienniki.

Badania wykazały ogromny wzrost zainteresowania

Przeprowadzone przez Panel Gospodarstw Domowych GfK Polonia badania wykazały ogromny wzrost zainteresowania Polaków wegańskimi zamiennikami. W ciągu ostatnich trzech lat odnotowano, że jest to wzrost sięgający 480%!
Rynek rozwija się dynamicznie, więc nie ma nic zaskakującego w tych cyfrach- w końcu weganie mają alternatywę, a i sama dieta roślinna staje się coraz popularniejsza.

Badania pokazują, że jemy też mniej mięsa. Nie są to aż tak wielkie spadki, ale wciąż można je zauważyć. Jemy 0 7,5% mniej mięsa niż w poprzednich latach. Coraz więcej osób deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa do 1-2 razy w tygodniu.

Zamienniki mięsa wciąż drogie

Jedną z barier, jaka stoi przed częstszym wyborem roślinnych zamienników jest bez wątpienia ich cena. Najczęściej prawdziwe mięso jest po prostu tańsze, co nie skłania do wyboru jego zamiennika. Jeśli ceny zrównałyby się, to niewątpliwie zamienników roślinnych sprzedano by jeszcze więcej.

Na sklepowych półkach wybór jest duży, jednak ceny mogą odstraszyć od testów.

Dlaczego weganie jedzą zamienniki mięsa?

Po przejściu na dietę roślinną z powodów innych niż niechęć do smaku mięsa, szuka się rozwiązań, które mogą je zastąpić. I tak powstają właśnie wege burgery, sojowe parówki, bezmięsny bekon i popularne „kotlety sojowe a’la schabowe”.
Pozwala to w pewien sposób na kompromis: jem coś podobnego, ale zgodnego z moimi przekonaniami.
Ułatwia też etap przejścia i oswojenia się z nowym sposobem żywienia. Oczywiście, o wiele lepszą i często zdrowszą dietą jest tak, która bazuje na strączkach, warzywach, kaszach i owocach.
Umówmy się: gotowce są jednak dla każdego, więc czemu nie zrobić ich również w wegańskiej wersji?

 

Wybrane dla Ciebie

11 typów miłośników kawy, których zna każdy. Odnajdziesz w nich siebie?

Nic tak nie pobudza do życia jak kubek gorącej kawy. Rano, wieczorem, popołudniu- każda pora jest dobra! #1 Szybka kawka i gotowe Dwie łyżeczki rozpuszczalnej, kapka mleka i gotowe. Bez czekania, bez parzenia, bez tracenia czasu. #2 Syropowy król To osoba, która potrafi rozszyfrować wszystkie kawy w Starbucksie. Smakowe syropy przetestowała już prawie wszystkie, a […]

Najdziwniejsze nawyki żywieniowe gwiazd. Są naprawdę nietypowe

Nawyki żywieniowe gwiazd mogą być naprawdę różne. Gwiazdy i celebryci czasami zaskakują swoimi dziwnymi zwyczajami. Jessica Biel ma nietypowe miejsce do jedzenia Znana aktorka, na co dzień mama dwóch chłopców i żona Justina Timberlake’a, nie ma za dużo wolnego czasu. Jak znajduje chwilę dla siebie? Posiłki (głównie śniadania) jada głównie pod prysznicem! Nie wiem, czy […]

Żywność ekologiczna- czy warto kupować? Odpowiedź może być zaskakująca

Żywność ekologiczna staje się coraz popularniejsza. W większości sklepów można znaleźć całkiem spory asortyment eko produktów. Czy warto do nich dopłacać, czy jest to tylko marketingowy chwyt? Żywność ekologiczna- czym jest? Certyfikowana żywność powoli wypełnia sklepowe półki. Czym różni się od tej, bez oznaczeń? Przede wszystkim: pochodzi z upraw i gospodarstw, w których produkcja odbywa […]

Magda Gessler chce wypuścić film o sobie. „Książka to gotowy scenariusz”

Magdy Gessler nie trzeba nikomu przedstawiać. Znana restauratorka wydała jakiś czas temu swoją biografię. W planach jest również film. Magda Gessler wie, jak podtrzymać zainteresowanie. Osobowość telewizyjna Magda Gessler jest jedną z jurorów polskiej edycji Masterchefa, gwiazdą Kuchennych Rewolucji i restauratorką, do której należy m.in U Fukiera, Gloria czy Słodki Słony.Jej nazwisko rozpoznawane jest w […]

9 dziwnych pierogów z całego świata, które warto zjeść choć raz w życiu!

Pierogi z różnymi farszami kojarzą się nam przede wszystkim z naszym krajem. Jednak na całym świecie znaleźć możemy ich lokalne odpowiedniki. Przed Tobą kilka przykładów z różnych części naszej kuli ziemskiej. Może znajdziesz w nich inspirację na następny obiad? #1 Samosy Jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej. Te pierogi ze świata kupisz je zarówno z […]

crostini z karmelizowaną cebulą i pieczarkami

Crostini z karmelizowaną cebulą i pieczarkami

Przygotowujesz spotkanie w gronie przyjaciół, ale nie masz pomysłu co zaserwować swoim gościom? Już za moment pomożemy rozwiązać Ci ten problem 🥰  Będzie smacznie i oryginalnie jednocześnie 👍 Świetnym uzupełnieniem do naszej dzisiejszej przekąski jest koktajl Martini Fiero i Tonik. Zobacz także: Kuleczki drożdżowe w przyprawach

15 osób, które zaliczyły wpadki w kuchni. Nie ma litości!

Dla niektórych wizyty w kuchni kończą się naprawdę pechowo. Kuchenne wpadki to jednak coś, co może zdarzyć się każdemu. I chyba każdy ma na swoim koncie mniej lub bardziej spektakularną wtopę 😉 #1 Pierożki prosto z piekła #2 Trochę się wysypało #3 Kot pomylił pokruszone ciastka z kuwetą… #4 To był mój ulubiony garnek… #5 […]

zamknij