Porady6 zamienników cukru, które możesz wykorzystać do wypieków. Warto mieć je zawsze pod ręką

6 zamienników cukru, które możesz wykorzystać do wypieków. Warto mieć je zawsze pod ręką

6 zamienników cukru, które możesz wykorzystać do wypieków. Warto mieć je zawsze pod ręką
Frania
14.02.2019 15:14

Wypieki to moja ogromna słabość i jednocześnie prawdziwa pasja. Dlatego dziś pragnę podzielić się kolejnymi trikami, które mogą się przydać podczas przygotowania perfekcyjnego deseru.

Tym razem przygotowałam listę z zamiennikami, które możesz wykorzystać podczas pieczenia zamiast cukru!

#1 Miód

Obraz

Zaczniemy od składnika, który jest najbardziej popularny w polskich domach. Jeśli chcesz ograniczyć ilość cukru w wypieku, szklankę tego składnika zamień na 3/4 szklanki miodu.

Pamiętaj jednak, że miód ma płynną konsystencję w przeciwieństwie do cukru, dlatego też zredukuj ilość innych płynnych składników (ok. 3 łyżki).

#2 Syrop klonowy

Obraz

W trakcie pieczenia, cukier możesz zastąpić również przy pomocy syropu klonowego. Tak jak w przypadku miodu, pamiętaj, aby zmniejszyć ilość pozostałych płynnych składników.

3/4 szklanki produktu wystarczy, żeby zastąpić szklankę cukru.

#3 Stewia

Naturalnie słodka roślina z Ameryki Południowej również sprawdzi się jako zamiennik cukru.

Wszystko co musisz zrobić w tym przypadku, to zamienić szklankę cukru na 1/2 szklanki produktu, o którym mowa.

#4 Ksylitol

Cukier brzozowy świetnie sprawdzi się w przypadku deserów i wypieków, poza ciastami drożdżowymi.

Zamiana w tym przypadku jest bardzo prosta - szklankę cukru zamień na szklankę ksylitolu i to wszystko!

#5 Melasa

Obraz

Pisząc o zamiennikach cukru, warto wspomnieć również o melasie. Ten ciemnobrązowy syrop ma kwasowy odczyn, dlatego też na każdą użytą szklankę tego składnika, dodaj 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.

1 1/3 szklanki melasy skutecznie zastąpi szklankę cukru.

#6 Cukier trzcinowy

Obraz

I na koniec cukier o ciekawej barwie. Warto zawsze mieć go pod ręką, zwłaszcza jeśli bierzemy się za wypieki.

Tak jak w przypadku ksylitolu, szklankę cukru zamień szklanką cukru trzcinowego.

A Tobie często zdarza się zastępować cukier w wypiekach innymi składnikami?
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także