6 zamienników cukru, które możesz wykorzystać do wypieków. Warto mieć je zawsze pod ręką

Wypieki to moja ogromna słabość i jednocześnie prawdziwa pasja. Dlatego dziś pragnę podzielić się kolejnymi trikami, które mogą się przydać podczas przygotowania perfekcyjnego deseru.

Tym razem przygotowałam listę z zamiennikami, które możesz wykorzystać podczas pieczenia zamiast cukru!


#1 Miód
Zaczniemy od składnika, który jest najbardziej popularny w polskich domach. Jeśli chcesz ograniczyć ilość cukru w wypieku, szklankę tego składnika zamień na 3/4 szklanki miodu.


Pamiętaj jednak, że miód ma płynną konsystencję w przeciwieństwie do cukru, dlatego też zredukuj ilość innych płynnych składników (ok. 3 łyżki).
#2 Syrop klonowy
W trakcie pieczenia, cukier możesz zastąpić również przy pomocy syropu klonowego. Tak jak w przypadku miodu, pamiętaj, aby zmniejszyć ilość pozostałych płynnych składników.


3/4 szklanki produktu wystarczy, żeby zastąpić szklankę cukru.
#3 Stewia


Wyświetl ten post na Instagramie.
Naturalnie słodka roślina z Ameryki Południowej również sprawdzi się jako zamiennik cukru.


Wszystko co musisz zrobić w tym przypadku, to zamienić szklankę cukru na 1/2 szklanki produktu, o którym mowa.
#4 Ksylitol


.
Cukier brzozowy świetnie sprawdzi się w przypadku deserów i wypieków, poza ciastami drożdżowymi.
Zamiana w tym przypadku jest bardzo prosta – szklankę cukru zamień na szklankę ksylitolu i to wszystko!
#5 Melasa
Pisząc o zamiennikach cukru, warto wspomnieć również o melasie. Ten ciemnobrązowy syrop ma kwasowy odczyn, dlatego też na każdą użytą szklankę tego składnika, dodaj 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
1 1/3 szklanki melasy skutecznie zastąpi szklankę cukru.
#6 Cukier trzcinowy
I na koniec cukier o ciekawej barwie. Warto zawsze mieć go pod ręką, zwłaszcza jeśli bierzemy się za wypieki.
Tak jak w przypadku ksylitolu, szklankę cukru zamień szklanką cukru trzcinowego.
Komentarze