NewsyTej restauracji nie pomogły nawet Kuchenne Rewolucje. Pokonał ją kryzys

Tej restauracji nie pomogły nawet Kuchenne Rewolucje. Pokonał ją kryzys

Zamknięcie restauracji po Kuchennych Rewolucjach- Pyszności/ źródło: Canva
Zamknięcie restauracji po Kuchennych Rewolucjach- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa
21.01.2023 17:00

Kolejne zamknięcie restauracji po Kuchennych Rewolucjach. Mimo pozytywnych recenzji, popularny lokal musiał zostać zamknięty. Wszystko przez trwający kryzys.

Kryzys w gastronomii trwa nieprzerwanie od początku pandemii. Najpierw ograniczono ich działanie, później dopadła ich inflacja. Ogromne podwyżki cen gazu i prądu sprawiły, że kolejne lokale wychodzą z sytuacji na tarczy. Inflacja sprawiła, że Polacy mniej chętnie wychodzą do restauracji, nastawiając się na oszczędzanie i przerzucając na gotowanie w domu. Upadają również popularne miejsca, które do tej pory cieszyły się dobrą opinią.

Zamknięcie restauracji po Kuchennych Rewolucjach

"Kuchenne Rewolucje" od prawie 13 lat goszczą na ekranach naszych telewizorów, przyciągając grono fanów. Magda Gessler odwiedza lokale na terenie całej Polski i pomaga im wyjść z kryzysu. Wiele z nich dzięki odpowiedniej reklamie odnosi sukces i utrzymuje się od rynku od lat. Jednym z lokali, który pomyślnie przeszedł rewolucje, są krakowskie "Wesołe Gary". Niestety, pokonał je panujący kryzys.

Kochani Goście, pracujemy do 15.01.2023. Z bólem serca musimy ogłosić, że zamykamy Wesołe Gary. Nowe podatki, wysoki ZUS, ceny produktów oraz ceny prądu i gazu nie zostawiają żadnych złudzeń przedsiębiorcom w Polsce. Ostatni rok był walką o przetrwanie, a urzędy niestety nie wspierają małych biznesów

- pożegnał się na Facebooku lokal

Zły czas dla gastronomii

Z okazji zamknięcia "Wesołe Gary" przygotowały specjalną promocję. Fani restauracji mogli zjeść dorsza z ziemniakami i surówką za 35 zł i wypić butelkę wina za 20 zł.

Tak jak uratowaliście nas podczas pandemii, tak prosimy Was o wsparcie teraz. Musimy uzbierać pieniądze na ostatnie wypłaty oraz opłacenie dostawców

Klienci tłumnie ruszyli pożegnać się z lubianym lokalem - wszystko zostało wyprzedane już dzień przed zamknięciem. Fani w komentarzach wyrażali wsparcie i smutek z powodu zamknięcia. Alternatywą dla zakończenia działalności byłoby podniesienie cen, co niestety wiązałoby się z utratą klientów. Tym sposobem powstałoby martwe koło gastronomicznego kryzysu.

Jak wynika z analizy wykonanej przez Dun&Bradstreet dla „Rzeczpospolitej”, w 2022 roku liczba zawieszonych działalności gastronomicznych była o aż 260 proc. większa niż rok wcześniej.

Przepis na tort pień w leśnym wydaniu znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także