Zamrożoną rybę zalej płynem z bąbelkami. Rozmrozi się zaskakująco szybko

Jak rozmrażać ryby - Pyszności; foto: Canva

Ryba to wyjątkowo delikatny produkt. Trzeba się z nią obchodzić wyjątkowo ostrożnie. Błędy zarówno w obróbce, jak i rozmrażaniu mogą nas kosztować nie tylko smak ryby, ale również nasze zdrowie. Jak rozmrażać ryby by nie ucierpiały ich cudowne właściwości? Odpowiadamy.

Trzeba się pogodzić z faktem, że nie zawsze mamy sposobność zjedzenia ryby prosto z morza. Takie możliwości zwykle ograniczają się do czasu urlopu i odwiedzin nadmorskich miejscowości. Żeby nie obejść się smakiem przez pozostałą część roku, zwykle ratujemy się mrożonymi rybami. I nie ma w tym nic złego. Jeśli postąpimy z nimi w odpowiedni sposób, smak i aromat ryb nie będzie odbiegał od wersji ,,prosto z wody”.

Warto pamiętać, że proces rozmrażania ryb jest niezwykle ważny. Jest to produkt wyjątkowo narażony na rozwój bakterii i szybkie psucie się. Jeśli nie będziemy uważać, możemy też podczas rozmrażania pozbawić ryby części właściwości smakowych, lub zepsuć strukturę mięsa. Jak tego uniknąć?

Jak rozmrażać ryby – Pyszności; foto: Canva

Jak rozmrażać ryby? Sposoby ,,na szybko”.

Okej, tu trzeba podkreślić jedną rzecz. Nie zawsze można mieć wszystko. Gdy czas nas nagli, trzeba z czegoś zrezygnować. Jednak nawet wtedy warto rozmrażać ryby w odpowiedni sposób, by strata była jak najmniejsza.

#1 Rozmrażanie w wodzie

Zamrożone ryby wstaw do miski, a tę – do zlewu. Następnie skieruj na nie strumień zimnej wody. Po chwili możesz bardzo delikatnie zwiększyć temperaturę, ale uważaj: rozmrażanie ryb w ciepłej czy gorącej wodzie to bardzo zły pomysł, ze względu zarówno na strukturę mięsa, jak i namnażanie się bakterii.

#2 Gazowana woda lub mleko

Ten ciekawy patent przyspieszy proces rozmrażania ryb. Wstaw je do miski z gazowaną wodą lub mlekiem i kontroluj stopień rozmrożenia. Ryby powinny być wkrótce gotowe do smażenia.

#3 Sól

To sposób stary jak świat i wynika z właściwości soli. Posyp nią zamrożoną rybę, a ta przyspieszy rozmrażanie się mięsa. Spróbuj zrobić to jednak w taki sposób, by nie zasolić całej ryby – chyba, że właśnie to masz w planach.

#4 Piekarnik

Zamrożoną rybę włóż do naczynia żaroodpornego. Teraz wstaw je do zimnego piekarnika, po czym nastaw niewielką temperaturę – na przykład 100 stopni. Powolny wzrost temperatury powinien szybko poradzić sobie z zamrożoną rybą.

Jak rozmrażać ryby

Jak rozmrażać ryby – Pyszności; foto: Canva

Najlepszy sposób

Jak to zwykle bywa, lepiej myśleć zawczasu. Jeśli więc nie spieszy ci się z przygotowaniem zamrożonej ryby, po wyjęciu jej z zamrażarki, wstaw ją do lodówki. Jest to stosowanie się do powszechnej wśród szefów kuchni metody: zamrażaj szybko, rozmrażaj powoli.

Najlepiej zrób to wieczorem. Rano ryba powinna być już rozmrożona. Jeśli nie, daj jej jeszcze trochę czasu. Po wszystkim osusz ją dokładnie ręcznikiem papierowym.

Jakikolwiek sposób rozmrażania wybierzesz, pamiętaj, że gwałtowna zmiana temperatury jest dla zamrożonej ryby czymś bardzo złym. Ten sposób zniszczy jej mięso i namnoży znajdujące się w nim bakterie.

A może masz ochotę na odrobinę słodkości? Obejrzyj ten filmik z naszego kanału na YouTube.

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×