Najbardziej zanieczyszczone owoce i warzywa, lepiej ich unikaj. 1 miejsce zajmuje ukochany owoc milionów Polaków

Najbardziej zanieczyszczone owoce i warzywa, lepiej ich unikaj. Pierwsze miejsce zajmuje ukochany owoc milionów Polaków - Pyszności; Foto: Canva.com

Owoce i warzywa są bogate w wiele cennych witamin oraz soli mineralnych. W związku z tym często po nie sięgamy. Jednak te smaczne produkty mogą zawierać również wiele szkodliwych chemikaliów. W konsekwencji niektórzy z nas zadają sobie pytanie: Jakie są najbardziej zanieczyszczone owoce i warzywa?

Raport EWG

Enviromental Working Group to amerykańska organizacja, która promuje zdrowy styl życia. Poza tym, szerzy ona świadomość wśród konsumentów na temat wpływu wielu produktów spożywczych na zdrowie człowieka.

Niedawno amerykańska organizacja opublikowała raport dotyczący stopnia skażenia pestycydami różnych owoców i warzyw.  W związku z tym możemy znaleźć na liście zarówno te najbardziej, jak i najmniej zanieczyszczone produkty. Należy zaznaczyć, że badania zostały przeprowadzone przez naukowców z U.S. Departament of Agriculture and Food and Drug Administration.

Najbardziej zanieczyszczone owoce i warzywa

najbardziej zanieczyszczone owoce

Truskawki – Pyszności; Foto: Pixabay.com

W raporcie znalazły się zarówno te krajowe, jak i importowane produkty. W związku z tym do najbardziej zanieczyszczonych owoców należą truskawki. Okazuje się, że w jednej próbce naukowcy wykryli aż 20 różnych pestycydów.

Należy zaznaczyć, że tak zanieczyszczone owoce mają wyjątkowo negatywny wpływ na nasze zdrowie. Po truskawkach pojawiły się kolejne produkty – poniżej podajemy całą listę:

  • truskawki,
  • szpinak,
  • nektarynki,
  • jabłka,
  • brzoskwinie,
  • gruszki,
  • wiśnie,
  • winogrona,
  • seler naciowy,
  • pomidory,
  • papryka słodka,
  • ziemniaki.

Po co warto sięgać?

Awokado – Pyszności; Foto: Pixabay.com

W takim razie jakie owoce i warzywa są najmniej zanieczyszczone? Jeśli szukacie produktów, które odznaczają się najmniejszą zawartością pestycydów, poniżej przedstawiamy całą listę. Według raportu EWG warto sięgać po takie owoce i warzywa jak:

  • słodka kukurydza,
  • awokado,
  • ananas,
  • kapusta,
  • cebula,
  • groszek,
  • papaja,
  • szparagi,
  • mango,
  • bakłażan,
  • melon spadziowy,
  • kiwi,
  • kantalupa,
  • kalafior,
  • grejpfrut.

Zawsze warto jeść owoce i warzywa, ale najlepiej wybierać te organiczne. Jeśli nie możemy kupić ekologicznych produktów, wybierajmy w supermarketach te uprawiane konwencjonalnie, które cechują się najniższą zawartością pestycydów. – podkreśla Sonya Linder, analityk EWG

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować deser bez pieczenia z ferrero rocher krok po kroku.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×