PrzepisZanurz pulpety w tym aromatycznym sosie. Obiad jak u babci

Zanurz pulpety w tym aromatycznym sosie. Obiad jak u babci

Sos koperkowy babci - Pyszności; foto: Canva
Sos koperkowy babci - Pyszności; foto: Canva
10.05.2023 11:30

Pulpety w sosie koperkowym to klasyczny babciny obiad, który nigdy się nie znudził. Mięsko — jasne, było pyszne, mięciutkie i rozpływające się w ustach, ale kwintesencją tego dania był sos koperkowy. Dzisiaj odtwarzamy babcine kulinarne patenty i robimy taki sam sos w domu. Jeśli masz ochotę się dołączyć, zobacz ten przepis!

Sos koperkowy to idealny dodatek zarówno do pulpetów, jak i innych mięs. Będzie się świetnie komponował z kurczakiem, rybą, jajkami, a także wszelkiego rodzaju potrawami kuchni wegetariańskiej. Jego przyrządzenie jest bajecznie proste, a ponieważ sezon na koper ogrodowy zaraz się rozpocznie, nie pozostaje nam nic innego, jak przypomnienie sobie babcinego przepisu.

Sos koperkowy pasuje do wielu potraw - Pyszności; foto: Canva
Sos koperkowy pasuje do wielu potraw - Pyszności; foto: Canva

Jedynego czego potrzebujesz, by twoje pulpety były podane w pysznym, aromatycznym sosie koperkowym to niewielka ilość śmietany, bulionu warzywnego, koperku i kilku przypraw. Ten obiad posmakuje nawet największym niejadkom. Wiemy o tym, bo już nieraz widzieliśmy taki sos w akcji! Aktualnie sytuacja wygląda w ten sposób: koperek na ziemniakach? Nigdy! Sos koperkowy z pulpetami? Zawsze! I kto zrozumie dzieci? Wciel poniższy przepis w życie i koniecznie daj nam znać, czy u ciebie wygląda to teraz tak samo.

Babciny sos koperkowy

Składniki:

  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • odrobina soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
Sos koperkowy jest banalnie prosty - Pyszności; foto: Canva
Sos koperkowy jest banalnie prosty - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj. Śmietankę przelej do naczynia, a następnie dosyp do niej mąkę pszenną. Oba składniki dokładnie wymieszaj.
  2. Na patelni roztop łyżkę masła i podsmaż na nim przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie dodaj do niego przygotowaną mieszankę mąki i śmietanki oraz bulion warzywny.
  3. Zawartość patelni wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Kiedy sos zgęstnieje, zmniejsz ogień i dodaj do składników posiekany koperek i łyżkę soku z cytryny. Gotuj jeszcze przez minutę — półtorej. Sos koperkowy najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!

Masz chęć na nietypowy obiad? Wypróbuj nasz przepis na pyszne sakiewki.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także