Obrała kilka ziemniaków i polała je roztopionym masłem. Brzmi banalnie, ale smakuje fenomenalnie!

Kluczem do sukcesu jest pokrojenie ziemniaków w bardzo cienkie plastry, więc przygotowanie zajmuje trochę czasu. Potrzebujemy cierpliwości, ale uwierz mi, że warto się w nią uzbroić.

Jest to danie, które wygląda naprawdę imponująco i sprawdzi się na każdej domówce!

2

Składniki:

– 3 łyżki roztopionego masła

– 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

– 10-12 obranych ziemniaków

– 1 łyżeczka soli

– 1 drobno posiekana cebula albo 4 szalotki

– 1/2 łyżeczki czerwonej papryki (opcjonalnie)

– 4 gałązki świeżego tymianku

– 10 dag boczku/bekonu pokrojonego w kostkę

3

Wskazówki:

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.

Do miski wlej olej i roztopione masło.

Do okrągłego naczynia do pieczenia wlej mieszankę i dokładnie ją rozprowadź. Ziemniaki należy ułożyć tak jak na zdjęciu poniżej. Co 3-4 ziemniaki włóż kawałki cebulki. Posyp wszystko solą i papryką. Posmaruj resztką oleju i masła.

4

Należy piec przez 85 minut bez przykrycia. Jeśli zauważysz, że ziemniaki są suche, weź trochę oliwy i masła z dna naczynia i polej potrawę z góry.

5

Podczas pieczenia ziemniaków równocześnie zajmij się bekonem. Połóż go na patelni, niech się zarumieni. Później wyciągnij go na talerz przykryty papierowym ręcznikiem – dzięki temu ocieknie z tłuszczu.

6

Wyciągnij ziemniaki z piekarnika.

7

Dodaj bekon i ułóż gałązki tymianku.

8

Jeszcze raz musisz piec potrawę przez kolejne 35 minut. Po tym czasie wyciągnij z pieca. Posyp jeszcze trochę solą. Podawaj od razu po wyciągnięciu. Doskonałym dodatkiem jest śmietana. Smacznego!

9


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×