Obrała kilka ziemniaków i polała je roztopionym masłem. Brzmi banalnie, ale smakuje fenomenalnie!
Jestem wielką fanką tego typu potraw, a ta szczególnie przypadła mi do gustu. Wystarczyło tylko, abym spojrzała na przepis i od razu zabrałam się do pracy.
Kluczem do sukcesu jest pokrojenie ziemniaków w bardzo cienkie plastry, więc przygotowanie zajmuje trochę czasu. Potrzebujemy cierpliwości, ale uwierz mi, że warto się w nią uzbroić.
Jest to danie, które wygląda naprawdę imponująco i sprawdzi się na każdej domówce!
Składniki:
- 3 łyżki roztopionego masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 10-12 obranych ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 1 drobno posiekana cebula albo 4 szalotki
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki (opcjonalnie)
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 10 dag boczku/bekonu pokrojonego w kostkę
Wskazówki:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Do miski wlej olej i roztopione masło.
Do okrągłego naczynia do pieczenia wlej mieszankę i dokładnie ją rozprowadź. Ziemniaki należy ułożyć tak jak na zdjęciu poniżej. Co 3-4 ziemniaki włóż kawałki cebulki. Posyp wszystko solą i papryką. Posmaruj resztką oleju i masła.
Należy piec przez 85 minut bez przykrycia. Jeśli zauważysz, że ziemniaki są suche, weź trochę oliwy i masła z dna naczynia i polej potrawę z góry.
Podczas pieczenia ziemniaków równocześnie zajmij się bekonem. Połóż go na patelni, niech się zarumieni. Później wyciągnij go na talerz przykryty papierowym ręcznikiem - dzięki temu ocieknie z tłuszczu.
Wyciągnij ziemniaki z piekarnika.
Dodaj bekon i ułóż gałązki tymianku.
Jeszcze raz musisz piec potrawę przez kolejne 35 minut. Po tym czasie wyciągnij z pieca. Posyp jeszcze trochę solą. Podawaj od razu po wyciągnięciu. Doskonałym dodatkiem jest śmietana. Smacznego!