PrzepisJajecznica to przeżytek, śniadaniowa zapiekanka jest o niebo lepsza. Robi się wręcz sama

Jajecznica to przeżytek, śniadaniowa zapiekanka jest o niebo lepsza. Robi się wręcz sama

Zapiekanka jajeczna - Pyszności; Foto Canva
Zapiekanka jajeczna - Pyszności; Foto Canva
Agnieszka
29.09.2022 17:54, aktualizacja: 20.03.2024 13:27

Idealnym sposobem na dobry początek dnia jest pożywne śniadanie, które da energię do porannego wysiłku. Rzadko kiedy możemy sobie pozwolić na długie gotowanie o tej porze, dlatego prezentujemy przepis na zapiekankę z warzywami i kiełbasą. Zapiekanka jajeczna będzie ekspresowa, jeśli przygotujesz warzywa z małym wyprzedzeniem.

Śniadaniowa zapiekanka jajeczna, biorąc pod uwagę wcześniej upieczone warzywa, wymaga od gotującego jedynie połączenia składników. Następnie zostaje tylko wstawić blachę do piekarnika i po kilkudziesięciu minutach, śniadanie jest gotowe. 

Dodatkowym atutem poniższej zapiekanki jest jej stosunkowo długi czas przechowywania. Po upieczeniu, w szczelnie zamkniętych pojemnikach, przetrwa nawet do 4 dni. Dlatego wszystkim możesz zająć się na początku tygodnia, aby przez następne dni jedynie odgrzewać zapiekankę o poranku.

Jajka - Pyszności
Jajka - Pyszności

Jajeczna zapiekanka, przepis na śniadanie

Składniki:

                
  • 10 jajek
  • 3 ziemniaki
  • 300 g kiełbasy
  • 3 marchewki
  • 4 papryki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • garść tartego sera żółtego
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz
  • olej

Zacznij od wyłożenia blachy papierem do pieczenia i odstawienia jej na bok. Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Cebulę, marchewki i ziemniaki obierz ze skórki. Pokrój warzywa w równą kostkę. Ułóż je na blaszce, posyp solą, pieprzem, słodką papryką i curry, a następnie skrop olejem. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 25-30 minut.

W dużej misce umieść jajka, wlej do nich mleko, dopraw solą, pieprzem oraz świeżo siekanymi ząbkami czosnku. Wymieszaj masę. Kiełbasę pokrój w plasterki. W naczyniu żaroodpornym ułóż warzywa, dodaj do nich kiełbasę i zalej masą jajeczną. 

Wierzch zapiekanki posyp tartym serem i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz całość przez około 30 minut. Przed krojeniem odczekaj około 10 minut, inaczej kawałki dania mogą się rozpaść. Zapiekanka jajeczna jest gotowa. Smacznego.

Zapiekanka jajeczna - Pyszności; Foto Canva
Zapiekanka jajeczna - Pyszności; Foto Canva

Jeśli masz ochotę na więcej kulinarnych inspiracji, zajrzyj na nasz kanał na YouTube. W poniższym filmie pokazujemy, jak zrobić zapiekane pomidory nadziewane jajkami.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także