PrzepisPrzepyszna i prosta zapiekanka z kapusty z mięsem mielonym i pomidorami

Przepyszna i prosta zapiekanka z kapusty z mięsem mielonym i pomidorami

Zapiekanka z kapusty  - Pyszności
Zapiekanka z kapusty - Pyszności
Agnieszka
03.08.2022 16:40, aktualizacja: 16.10.2023 14:30

Potrawy z młodej kapusty są nie tylko wyjątkowo zdrowe, ale również przepyszne. Warto wzbogacić je o soczyste mięso oraz smaczne warzywa. Dzisiaj przygotowaliśmy dla was przepis na danie w tej rewelacyjnej kombinacji. Nasza zapiekanka z kapusty jest jedyna w swoim rodzaju. Poniżej zdradzamy jak ją wykonać.

Młodą kapustę zazwyczaj przygotowujemy z dodatkiem zasmażki. Często towarzyszy ona mięsnej potrawie. Okazuje się, że jest to nasze ulubione połączenie. W związku z tym postanowiliśmy stworzyć fantastyczną zapiekankę. Skrywa ona w sobie zarówno kapustę, jak i mięso. Dodatkowo znajdziemy w niej również wiele zdrowych warzyw.

Zapiekanka z kapusty - składniki

2 marchewki

2 ziemniaki

1 cebula

1 czerwona papryka

500 g mielonej łopatki wieprzowej

2 pomidory malinowe

1/2 młodej kapusty

200 ml mleka

2 łyżki suszonego majeranku

1 łyżka suszonego czosnku

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

Masa jajeczna:

3 jajka

250 ml mleka

180 g śmietany 18%

3 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

Przepis na zapiekankę z kapusty

Młodą kapustę ponacinaj nożem na wzór szachownicy. Połóż ją w szerokim naczyniu i polej mlekiem. Płyn powinien dostać się między nacięcia. Odstaw kapustę w naczyniu na bok.

Kapusta - Pyszności
Kapusta - Pyszności

Ziemniaki umyj oraz obierz. Następnie pokrój je w małą kostkę. W ten sam sposób pokrój paprykę, pomidory, marchewkę i cebulę. Na rozgrzany olej wrzuć ziemniaki i marchewkę. W kolejnym kroku dodaj paprykę oraz cebulę. Całość smaż przez chwilę.

Smażenie warzyw - Pyszności
Smażenie warzyw - Pyszności

W kolejnym kroku dodaj do warzyw zmieloną łopatkę wieprzową. Wszystko dokładnie zmieszaj ze sobą. Następnie dodaj pokrojone pomidory. Wsyp majeranek, czosnek, sól i pieprz. Do całości wrzuć kawałki kapusty.

Smażenie warzyw - Pyszności
Smażenie warzyw - Pyszności

Wszystko zmieszaj ze sobą. Wlej do warzyw niewielką ilość wody. Następnie przykryj patelnie pokrywką. Całość duś pod przykryciem przez około 15 minut. Dzięki temu warzywa nabiorą idealnej konsystencji.

Duszenie warzyw - Pyszności
Duszenie warzyw - Pyszności

W międzyczasie jajka wybij do miski. Następnie dodaj do nich mleko, śmietanę, mąkę, pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak aby powstała jednolita masa. Odłóż naczynie na bok.

Masa jajeczna - Pyszności
Masa jajeczna - Pyszności

Duszone warzywa z mięsem przełóż do blachy - całość wyrównaj łyżką. Następnie zalej wszystko uprzednio przygotowaną masą jajeczną. Na końcu posyp danie na wierzchu startym serem żółtym. Potrawę piecz przez około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Zapiekanka z kapusty - Pyszności
Zapiekanka z kapusty - Pyszności

Przed podaniem, polecamy posypać zapiekankę posiekaną, świeżą natką pietruszki. Jeśli masz ochotę na wyjątkowy obiad, nie zwlekaj i zrób jeszcze dzisiaj tę fantastyczną zapiekankę!

Zapiekanka z kapusty - Pyszności
Zapiekanka z kapusty - Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także