Zapiekanka z młodymi ziemniakami w mundurkach i pulpecikami z serem

Zapiekanka z ziemniakami w mundurkach i pulpecikami to pyszny przepis na obiad dla całej rodziny. Całość zapiekliśmy pod kremowym beszamelem, dzięki czemu zapiekanka nie jest wcale sucha. Proste połączenie smaków skradło nasze serca.

Ziemniak to polski król obiadowy. Gości bardzo często na naszych stołach, chociaż tak naprawdę pojawił się dopiero w XVI wieku, przywieziony przez Hiszpanów. Obecnie szacuje się, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 100 kg tej bulwy. Ten wynik nawet nie dziwi: ziemniaki zjadamy same, w postaci frytek, purée, w zupie, w różnych zapiekankach- opcji jest naprawdę mnóstwo. Zapiekanka z ziemniakami w mundurkach i klopsami szybko zostanie hitem na Twoim stole.


Zapiekanka z ziemniakami w mundurkach- składniki
6 dużych ziemniaków
3 łyżki oleju roślinnego
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
1,5 soli


Pulpety
300 g mielonego mięsa mielonego
1 jajko
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
1/3 szkl. tartego parmezanu
1 szalotka
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
12 szt. mini mozzarelli
Beszamel
40 g masła
3 łyżki mąki
400 ml mleka
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli
Reszta składników
150 g tartego sera mozzarelli


Przepis:
Młode ziemniaki dokładnie umyj i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej je olejem roślinnym i wstaw do piekarnika. Piecz w 160 stopniach Celsjusza przez godzinę.


Do miski przełóż mięso mielone. Najlepiej sprawdzi się tutaj mięso wołowe lub wieprzowe z łopatki, ale możesz użyć również drobiu. Dodaj do mięsa jajko, posiekaną drobno cebulę, natkę pietruszki i starty parmezan. Dopraw całość solą i pieprzem.

Mięso mielone – Pyszności


Wyrób mięso mielone tak, aby składniki się połączyły. Uformuj w rękach płaskiego kotlecika i włóż do jego środka mini mozzarellę. Owiń ją mięsem, aby stworzyć pulpecika. Następnie wróć do upieczonych ziemniaków. Wydrąż ich środek i przełóż do miski. Dopraw solą i pieprzem oraz dorzuć posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj całość, rozgniatając miąższ z ziemniaka widelcem.

Zapiekanka z ziemniakami – Pyszności


Przygotowane puree rozprowadź na dnie żaroodpornego naczynia. Pulpeciki przykryj czapeczkami z wydrążonych ziemniaków.

Zapiekanka – Pyszności
Tak przygotowane czapeczki z ziemniaków z mięsnym pulpecikiem ułóż na przygotowanym wcześnie puree z natką pietruszki.

Zapiekanka z ziemniakami – Pyszności
Beszamel do zapiekanki
Przejdź do przygotowania beszamelu. W garnku rozpuść masło i dodaj do niego mąkę i intensywnie wymieszaj. Dodaj mleko i przypraw całość ziołami prowansalskimi, słodką papryką, suszonym czosnkiem oraz solą. Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj aż sos zgęstnieje. Gotowym beszamelem polej przygotowaną zapiekankę.

Zapiekanka z ziemniakami – Pyszności
Następnie posyp całość startym serem mozzarella i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na 25-30 minut.

Zapiekanka z ziemniakami – Pyszności
Zapiekanka z młodymi ziemniakami
Zapiekanka jest już gotowa. Podawaj ją na ciepło i rozkoszuj się smakiem. Smacznego!

Zapiekanka z ziemniakami – Pyszności
Komentarze