Zapiekanka z zupek chińskich. Z ciągnącym się serem i kurczakiem w ostrej marynacie

Przepis na zapiekankę z zupek chińskich z kurczakiem i warzywami. Prosty i smaczny przepis na szybki obiad. Jak wykorzystać zupki chińskie w kuchni?

Przepis z zupką chińską

Chociaż mogłoby się wydawać, że zupka chińska jest daniem kompletnym, to powstało mnóstwo wariacji na wykorzystanie jej składników w niestandardowy sposób. Jedną z najpopularniejszych jest chyba sałatka z makaronem z zupek chińskich- prawdziwy hit każdej imprezy. Okazuje się jednak, że można wyczarować coś jeszcze lepszego. Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie nietypowy przepis- zapiekanką z makaronu chińskiego z kurczakiem. To szybki i tani patent na obiad- przygotowanie zajmie Ci tylko kilka chwil. Raz na jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa w kuchni i skusić się na coś, czego jeszcze nie znaliśmy.

Zapiekanka z zupek chińskich – przepis wideo:

Zapiekanka makaronowa z zupki chińskiej- składniki

  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 4 zupki chińskie
  • 1 czerwona papryka
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 czerwona cebula
  • 150 g śmietany 18%
  • 100 g ketchupu
  • 200 g tartego sera mozzarella

Jak zrobić zapiekankę z zupek chińskich?

Przygotowanie tej zapiekanki zajmie Ci naprawdę niedużo czasu. Przygotuj naczynie żaroodporne i umieść w nim makaron z 4 zupek chińskich. Zalej je bulionem i dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Na wierzch dodaj jeszcze pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę (możesz użyć też innego koloru tego warzywa) i ogórka konserwowego.

Kurczak do zapiekanki

Naszą zapiekankę makaronową z zupek chińskich wzbogacimy też o mięsny dodatek w postaci kurczaka. Piersi oczyść z chrząstek i błonek i pokrój w kostkę. Przełóż mięso do miski i dodaj olej roślinny, suszony czosnek, przyprawę z zupki chińskiej (najlepiej wybrać zupki o smaku kurczaka lub podobne do rosołu) i słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszaj, żeby przyprawy obtoczyły każdy kawałek piersi z kurczaka. Przyprawione mięso wyłóż do naczynia żaroodpornego z makaronem.

zapiekanka z zupek chińskich

Sos do zapiekanki

W małej miseczce połącz ze sobą ketchup oraz śmietanę. Powstały sos wyłóż na mięso i rozsmaruj. Na wierzchu naszej zapiekanki rozsyp tarty ser. Świetnie sprawdzi się tutaj mozzarella lub gouda.

zapiekanka z zupek chińskich

Pieczenie i serwowanie

Naczynie żaroodporne z zapiekanką przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni (program góra-dół). Piecz przez 2o minut. Następnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 10-15 minut. I gotowe! Podawaj naszą zapiekankę na ciepło. Świetnie sprawdzi się zarówno na obiedzie, jak i podczas kolacji z przyjaciółmi. Dzięki temu, że dodaliśmy sos na bazie śmietany i ketchupu nasza zapiekanka nie jest w ogóle sucha.

Smacznego!

zapiekanka z zupek chińskich przepis

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×