Zapiekanka ziemniaczana Roberta Makłowicza zachwyca prostotą. Takiej kompozycji w życiu nie widzieliśmy

Robert Makłowicz pokazuje przepis na prosty przepis z kuchni skandynawskiej. Czyli Pokusa Janssona, inaczej zapiekanka ziemniaczana ze szprotkami. Danie bardzo proste w przygotowaniu zachwyca smakiem i aromatem. Sekret tkwi w kilku prostych i pysznych składnikach. Oto zapiekanka ziemniaczana według Makłowicza!

Zapiekanka ziemniaczana według Roberta Makłowicza
Składniki:


- ziemniaki typu C
- 1 duża szalotka
- 100 g masła
- 1 puszka szprotek
- 3 łyżki bułki tartej
- śmietanka 30%



Zapiekanka ziemniaczana Makłowicza -Pyszności; Foto: Canva
Zapiekanka ziemniaczana Makłowicz – sposób przygotowania:
Umyj dokładnie ziemniaki, obierz je i zetrzyj na długie paski przy użyciu tarki. Następnie dużą szalotkę obieramy i siekamy. Kolejnym krokiem jest wysmarowanie naczynia żaroodpornego masłem. Pamiętaj, aby masło było w temperaturze pokojowej. Ziemniaki układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Ważne by były starte, a nie pokrojone w paski tak jak to często robimy w tradycyjnej polskiej zapiekance.


Na ziemniakach rozłóż równomiernie szalotkę. Następnie otwieramy rybę w puszcze. Rozkładamy filety ze szprotek na cebulę na całej powierzchni. Pozostawiamy olej, który się w nich znajduje. Resztę przykrywamy pozostałymi ziemniakami. Następnie wylewamy olej na zapiekankę. Dzięki temu zyskamy pyszny korzenny smak potrawy. Potem danie posypujemy bułką tartą, wlewamy śmietanę i wiórki masła.
Zapiekankę umieszczamy w piekarniku na 40 min 180-190 stopni. Całość ma się pięknie zrumienić. Pokusa Jansona gotowa.



Ziemniaki-Pyszności; Foto: Canva
Ziemniaki typu C – czyli jakie?


Ziemniaki typu C charakteryzują się mączystą strukturą. Idealnie sprawdzają się do tego typu zapiekanek. Po ich upieczeniu nawet bez dodatku mąki mamy pewność, że ziemniaki nie będą się rozpadać. Danie wyjdzie bardzo zwarte i dobrze będzie prezentować się na talerzu.

Szproty-Pyszności; Foto: Canva


Szprotki czy są zdrowe?
Te małe rybki to skarbnica składników odżywczych. Jeśli mamy możliwość to korzystajmy z nich w kuchni. To dobre źródło kwasów omega-3 i zdrowych tłuszczów. Dodatkowo to źródło jodu, selenu i wapnia oraz witaminy D, która jest bardzo niedoborowa i jej suplementacja jest konieczna. Dlatego warto je jeść.
Jeśli jesteś fanem zapiekanek ziemniaczanych to oprócz tego przepisu, który podaliśmy mamy jeszcze jeden. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i jajkiem to obiadowy hit. W tym filmie znajdziesz cały przepis krok po kroku. Działaj!
Komentarze