Zapiekanka ziemniaczana z kapustą. Wygląda pysznie, a smakuje jeszcze lepiej

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Frische Rezepte

Jeśli jest ci potrzebny pomysł na obiad, który zje cała rodzina, do którego nie potrzebujesz trudnodostępnych produktów, a rachunek ze sklepu nie przyprawi cię o palpitację serca to… właśnie go znalazłeś. Ta zapiekanka ziemniaczana z kapustą spełnia wszystkie te wymogi. 

Dania warzywne nie muszą być nudne. Zwłaszcza wtedy, kiedy w nasze złaknione nowości ręce wpadają takie przepisy jak poniższy, którego autorem jest niemiecki blog kulinarny „Frische Rezepte”. Pokazali oni jak w wykwintny i totalnie pyszny sposób można zaserwować zapiekankę ziemniaczaną. Na dodatek receptura zakłada użycie kapusty, cudownie zdrowego warzywa, które absolutnie uwielbiamy.

To warzywo jest elementem niemal każdej diety, bo jest niskokaloryczne i pełne witamin. Płynący w jej strukturach kwas foliowy to „must have” dla kobiet w ciąży. Ponadto kapusta ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i zapobiegające nowotworom. Pozostaje więc tylko wykorzystać ją w ramach jakiegoś pysznego dania, by móc określić ją jako produkt idealny.

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą – Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Frische Rezepte

A tak się składa, że właśnie takie danie ci dzisiaj przedstawimy. Oto ono.

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą

Składniki:

  • 1 biała kapusta
  • 3 duże ziemniaki
  • 6 jajek
  • 1 żółta papryka
  • 3 pomidory
  • 1,5 szklanki startego sera
  • szczypiorek (ok. 100 gramów)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek przecieru pomidorowego
  • ulubione zioła
  • sól, pieprz

Sos:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ogórek kiszony

Sposób przygotowania:

Kapustę przekrój na pół i drobno posiekaj, pomijając głąb. Przełóż ją do dużej miski, zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Jajka wbij do oddzielnej miski, dopraw łyżeczką soli i pieprzu i wymieszaj rózgą. Następnie dorzuć do nich starte ziemniaki.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Teraz rozłóż na niej równomiernie odsączoną z wody kapustę, a na wierzch wylej mieszankę jajeczno-ziemniaczaną. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i dopraw ulubionymi ziołami oraz dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Wszystko dokładnie wymieszaj i piecz 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą – Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Frische Rezepte

W tym czasie pokrój pomidory w plastry i posiekaj szczypiorek. Kiedy zapiekanka będzie już podpieczona, wyjmij ją z piekarnika i wysmaruj przecierem pomidorowym. Na wierzchu ułóż plastry pomidorów, posyp szczypiorkiem i startym serem. Piecz kolejne 15 minut w 180 stopniach.

Teraz przygotuj sos: połącz jogurt z majonezem i dodaj do nich przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i starty ogórek kiszony. Wymieszaj. Ten dodatek będzie idealnie pasował do twojej zapiekanki. Smacznego!

Podobny, ale mięsny przepis, znajdziesz na naszym kanale na YouTube. A dokładniej, tutaj:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×