Zapiekanka ziemniaczana z kapustą. Wygląda pysznie, a smakuje jeszcze lepiej
Jeśli jest ci potrzebny pomysł na obiad, który zje cała rodzina, do którego nie potrzebujesz trudnodostępnych produktów, a rachunek ze sklepu nie przyprawi cię o palpitację serca to... właśnie go znalazłeś. Ta zapiekanka ziemniaczana z kapustą spełnia wszystkie te wymogi.
Dania warzywne nie muszą być nudne. Zwłaszcza wtedy, kiedy w nasze złaknione nowości ręce wpadają takie przepisy jak poniższy, którego autorem jest niemiecki blog kulinarny "Frische Rezepte". Pokazali oni jak w wykwintny i totalnie pyszny sposób można zaserwować zapiekankę ziemniaczaną. Na dodatek receptura zakłada użycie kapusty, cudownie zdrowego warzywa, które absolutnie uwielbiamy.
To warzywo jest elementem niemal każdej diety, bo jest niskokaloryczne i pełne witamin. Płynący w jej strukturach kwas foliowy to "must have" dla kobiet w ciąży. Ponadto kapusta ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i zapobiegające nowotworom. Pozostaje więc tylko wykorzystać ją w ramach jakiegoś pysznego dania, by móc określić ją jako produkt idealny.
A tak się składa, że właśnie takie danie ci dzisiaj przedstawimy. Oto ono.
Zapiekanka ziemniaczana z kapustą
Składniki:
- 1 biała kapusta
- 3 duże ziemniaki
- 6 jajek
- 1 żółta papryka
- 3 pomidory
- 1,5 szklanki startego sera
- szczypiorek (ok. 100 gramów)
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek przecieru pomidorowego
- ulubione zioła
- sól, pieprz
Sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 1 ogórek kiszony
Sposób przygotowania:
Kapustę przekrój na pół i drobno posiekaj, pomijając głąb. Przełóż ją do dużej miski, zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Jajka wbij do oddzielnej miski, dopraw łyżeczką soli i pieprzu i wymieszaj rózgą. Następnie dorzuć do nich starte ziemniaki.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Teraz rozłóż na niej równomiernie odsączoną z wody kapustę, a na wierzch wylej mieszankę jajeczno-ziemniaczaną. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i dopraw ulubionymi ziołami oraz dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Wszystko dokładnie wymieszaj i piecz 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
W tym czasie pokrój pomidory w plastry i posiekaj szczypiorek. Kiedy zapiekanka będzie już podpieczona, wyjmij ją z piekarnika i wysmaruj przecierem pomidorowym. Na wierzchu ułóż plastry pomidorów, posyp szczypiorkiem i startym serem. Piecz kolejne 15 minut w 180 stopniach.
Teraz przygotuj sos: połącz jogurt z majonezem i dodaj do nich przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i starty ogórek kiszony. Wymieszaj. Ten dodatek będzie idealnie pasował do twojej zapiekanki. Smacznego!
Podobny, ale mięsny przepis, znajdziesz na naszym kanale na YouTube. A dokładniej, tutaj: