Zapiekanka ziemniaczana z szynką i dużą ilością sera

Najlepszy pomysł na szybki obiad? Domowa zapiekanka ziemniaczana z szynką, którą uwielbia cała rodzina. Jak ją zrobić? Przepis, który pokochasz.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z szynką? Przepis

Ziemniak to polski król obiadowy. Gości bardzo często na naszych stołach, chociaż tak naprawdę pojawił się dopiero w XVI wieku, przywieziony przez Hiszpanów. Obecnie szacuje się, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 100 kg tej bulwy. Ten wynik nawet nie dziwi: ziemniaki zjadamy same, w postaci frytek, purée, w zupie, w różnych zapiekankach- opcji jest naprawdę mnóstwo.

Błędnie myśli się, że ziemniaki są ciężkostrawne i niezdrowe. Zawierają potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. Poza tym są źródłem witamin A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i PP. W ziemniakach znajduje się też błonnik pokarmowy. Chyba warto sięgać po nie częściej i nie bać się ich w swojej diecie. Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?

W przygotowaniu ziemniaków pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Zapiekanka ziemniaczana z szynką – składniki

  • 100 g masła

  • 80 g mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 1/3 łyżeczki pieprzu

  • 500 ml mleka

  • 100 g sera żółtego, dodatkowo do posypania

  • 8 średnich ziemniaków

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • 150 g gotowanej szynki w plastrach

Przepis na zapiekanką ziemniaczaną z sosem serowym i szynką

Zacznij od przygotowania sosu, który połączy naszą zapiekankę w całość. Do garnuszka dodaj masło i podgrzej. Gdy zacznie się rozpuszczać – dodaj mąkę i energicznie wymieszaj. Następnie wlej mleko i dopraw całość solą i pieprzem. Gdy mieszanina zacznie gęstnieć- dodaj starty żółty ser i mieszaj, aż całość się rozpuści. Ten sos przypomina nieco klasyczny beszamel, ale wzbogacony jest o pyszny ser. Sprawdzi się tutaj świetnie gouda, ser morski lub cheddar.

Następnie przejdź do przygotowania ziemniaków. Obierz je, umyj i pokrój w cienkie plasterki. Nam pomógł w tym robot kuchenny. Pamiętaj, że kawałki nie mogą być za grube, bo zapiekanka może się nie upiec. Po pokrojeniu ziemniaki przełóż do miski, polej oliwą i przypraw solą i ziołami prowansalskimi. Wymieszaj dokładnie tak, żeby wszystkie przyprawy się połączyły i równomiernie pokryły ziemniaki.

Z przyprawami w tym przepisie możesz eksperymentować. Świetnie pasował będzie również rozmaryn, papryka słodka i ostra czy też bazylia i oregano.

Pieczenie

Na dno formy do pieczenia (świetnie sprawdzi się taka do tarty) wlej chochlę przygotowanego sosu. Powinno być go tyle, aby przykrył dno naczynia. Brzegi wyłóż plasterkami ziemniaków, w środek włóż ziemniaki zwinięte w rulonik i kawałki szynki.

Całość zalej pozostałym sosem serowym i posyp startą mozzarellą. Przygotowaną zapiekankę włóż do rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez ok. 45 minut.

Zapiekanka ziemniaczana z serem i szynką

Nasza zapiekanka ziemniaczana z serem i szynką jest już gotowa.Udekoruj ją posiekanym szczypiorkiem i serwuj na ciepło. Dzięki takiej formie podania prezentuje się elegancko i ,co najważniejsze, dobrze smakuje.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×