Savoir vivre w restauracji. 10 zasad, które nagminnie łamiemy przez niewiedzę

10 zasad savoir vivre w restauracji, które nagminnie łamiemy - Pyszności / Źródło: canva.com

Wieszasz torebkę na krześle? Głośno rozmawiasz w restauracji? Jeśli tak, to popełniasz poważny błąd. Okazuje się, że wielu z nas nie zna podstawowych zasad savoir vivre w restauracji. Które z nich nagminnie łamiemy?

Dobre przyzwyczajenia to podstawa

Savoir vivre – Pyszności// Źródło: pixabay.com

Warto wiedzieć, jak powinniśmy się zachowywać w zależności od miejsca oraz sytuacji. Z pomocą przychodzi savoir vivre. Jest to inaczej zbiór zasad dotyczących dobrych manier. Zasady savoir vivre zależą od danego kraju oraz kultury. W związku z tym w Polsce zachowujemy się inaczej w restauracji niż np. w Japonii. Warto znać te różnice, szczególnie podczas podróży za granicę.

Niestety nie każdy z nas jest świadomy podstawowych zasad savoir vivre. W konsekwencji popełniamy wiele błędów. Najczęściej są one widoczne w miejscach publicznych, takich jak restauracja. Jakie to są błędy?

10 zasad savoir vivre w restauracji, które nagminnie łamiemy

Savoir vivre – Pyszności / Źródło: pixabay.com

  • Wieszanie torebki na krześle

Nie stawiaj torebki na podłodze, bo wyjdą z niej pieniądze! – ten przesąd słyszał chyba każdy z nas. Nie każdy z nas w to wierzy. Jednak zazwyczaj wieszamy torebkę na krześle. Dzięki temu zawsze mamy ją przy sobie i nie zajmuje miejsca na stole.

Niestety jest to błąd. Torebkę powinniśmy postawić pod krzesłem bądź na kolanach. Jeśli zdecydujemy położyć ją na kolanach, należy również przykryć ją serwetą.

  • Telefon komórkowy na stole

Nie powinniśmy kłaść niczego osobistego na stole. W związku z tym telefon, klucze, karta, czy inne rzeczy powinny być schowane. Najlepiej włożyć je z powrotem do torebki bądź kieszeni.

  • Rozmowa przez telefon

Nierzadko zdarza nam się rozmawiać przez telefon komórkowy w obecności gości. Jest to błąd. W takiej sytuacji najlepiej go wyciszyć oraz nie odbierać. W ostateczności możemy przeprosić gości i odejść od stołu. Rozmowa telefoniczna nie powinna zająć nam dużo czasu.

  • Głośny śmiech

Ton głosu jakiego używamy w restauracji ma znaczenie. Nie powinniśmy zachowywać się głośno. W końcu restauracja to miejsce, w którym pracuje i spotyka się wiele osób. Nasz głośne zachowanie może przeszkadzać innym.

  • Mężczyzna siada pierwszy

Zasada savoir vivre jasno podkreśla, że kobieta powinna usiąść pierwsza. Natomiast mężczyzna powinien odsunąć dla niej krzesło.

  • Serweta na stole podczas jedzenia

Serwetę powinniśmy ułożyć na kolanach. Tak jak w przypadku telefonu komórkowego, nie może ona leżeć na stole. Gdy odchodzimy od stołu, serwetę odkładamy na krzesło.

  • Nieodpowiednie używanie przypraw na stole

Przyprawy na stole służą jedynie do określonych potraw np. flaczki, gulasz. Nie powinniśmy ich używać do dań, które już zostały przyprawione przez kucharza.

  • Rozpoczęcie spożywania potrawy

Jest to bardzo ważna zasada. Zawsze czekamy na innych, aż dostaną swoje potrawy. Następnie rozpoczynamy jeść własne danie.

  • Kapelusz na głowie

Gdy siadamy w restauracji przy stole, zdejmujemy kapelusz. Nie kładziemy go na stole. Pamiętajmy, aby kapelusz zawiesić na wieszaku bądź oddać do szatni.

  • Mocne perfumy

Jeśli idziemy do restauracji, powinniśmy zrezygnować z mocnych perfum. Ich zapach może zaburzyć zapach potraw.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować kotleciki obiadowe z ryżu krok po kroku.

 

 

 

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×