×

11 zasad savoir-vivre przy stole. Znając je nie narobisz sobie wstydu

Odpowiednie zachowanie przy stole to podstawa. Żeby wypaść kulturalnie i z klasą w towarzystwie wystarczy przestrzegać kilku zasad.

#1 Nie grzeb w zębach przy stole

Resztki jedzenia, które utknęły między zębami, mogą być naprawdę irytujące. Nie wyciągaj ich jednak przy stole, ponieważ jest to zwyczajnie niegrzecznie.
Spróbuj delikatnie przepłukać usta wodą lub przeproś towarzystwo i wyjdź na chwilę do łazienki.

Imgur.com

#2 Układanie sztućców ma znaczenie

Odpowiednie ułożenie sztućców na talerzu jest formą komunikacji z obsługą. W ten sposób nie musimy przerywać rozmowy, żeby poinformować kelnera o naszych zamiarach.
Jeśli ułożysz widelec i nóż w kształcie odwróconej „v”- jest to znak, że jeszcze nie skończyłeś, ale robisz sobie przerwę.
Jeśli ustawisz rączki widelca i noża na godzinę 17:20- komunikujesz, że już nie będziesz jadł.
Nie smakowało Ci? Wetknij końcówkę noża między ząbki widelca, a ich trzonki ułóż odpowiednio na godzinę 5 i 8.

#3 Zacznij używać sztućców od zewnątrz

Jeśli nie jesteś pewny, których sztućców należy użyć do danego dania,a przy talerzu znajduje się ich cały wachlarz, to zacznij od tych, które znajdują się przy jego zewnętrznej stronie. Jeśli wciąż nie jesteś pewny- sięgnij po te, które znasz. Nie kombinuj na siłę.

Freepik

#4 Nie kładź łokci na stół

Od tej reguły nie ma wyjątków. Zawsze zabieraj ręce ze stołu. Może i jest to wygodna pozycja, ale zasady savouir vivre przy stole kategorycznie jej zabraniają. O brzeg stołu opieraj jedynie nadgarstki.

Pinterest

#5 Nie namawiaj do jedzenia

To zmora wszystkich gości. Częstowanie to jedno, ale uporczywa namawianie to całkiem co innego. Nie naciskaj, żeby Twoi gości „koniecznie spróbowali jeszcze tej sałatki”, nie mów „no jedz, nic nie zjadłeś”. Takie teksty zarezerwowane są tylko dla babć, bo im można więcej wybaczyć 🙂

Freepik

#6 Nie przechylaj talerza w swoją stronę

Zjedzenie rosołu do końca może być kłopotliwe. Nie odchylaj jednak talerza w swoją stronę, ryzykujesz przypadkowym rozlaniem zupy na siebie i swoich sąsiadów. Zdecydowanie lepszą opcją jest odchylanie talerza w drugą stronę, od siebie.
Jeśli nie masz takiej możliwości, to lepiej zostaw odrobinę zupy na dnie.

Freepik

#7 Noża używaj jedynie do mięsa

Według zasad savoir vivre, noża powinno używać się jedynie do krojenia twardych mięs. Ziemniaki oraz zbyt długie nitki makaronu kroimy widelcem.
Do ryby powinno podawać się specjalny nóż do usuwania ości. Jeśli jednak takie nie dostaniesz- poproś o drugi widelec.

Freepik

#8 Nie dmuchaj na jedzenie

Jeśli jedzenie jest zbyt gorące, to odczekaj chwilę, zamiast na nie dmuchać. Niekulturalne jest również wypluwanie gorącego kawałka na serwetkę lub szerokie otwieranie ust. Chwyć po prostu za szklankę wody i popij.

Freepik.com

#9 Poczekaj na resztę

Niegrzeczną rzeczą jest rozpoczynanie jedzenia zanim wszyscy inni dostaną swój talerz. Podczas serwowanej kolacji warto poczekać, aż wszyscy będą mogli jeść.

Freepik

#10 Zobacz, jak poprawnie trzymać kawę i herbatę

Trzymanie kubka z tymi dwoma napojami nieco się różni. Podczas picia herbaty należy chwycić filiżankę w taki sposób, by kciuk i palec wskazujący niemal stykały się w środku ucha, a palec środkowy podtrzymywał uchwyt od dołu. Z kolei przy piciu kawy, trzeba wsunąć palec wskazujący w uszko filiżanki, a kciuk trzymać na górze uchwytu. Pozostałe palce powinny być schowane w dłoni.

Imgur.com

#11 I najważniejsza zasada…

Jeśli nie jesteś pewien, jak coś zjeść- zapytaj.
Jeśli zaliczysz wpadkę- przeproś.
Po prostu baw się dobrze i kulturalnie!

 

Wybrane dla Ciebie

10 rzeczy, o który warto pamiętać podczas wizyty w restauracji. Przydadzą się nie tylko w czasie obostrzeń

Już niedługo restauracje otworzą swoje ogródki. Mamy nadzieję, że to krok w kierunku do otwarcia całych lokali. Podczas swojej wizyty warto jednak pamiętać o kilku rzeczach. #1 Jak podzielić rachunek Jeśli chcesz podzielić rachunek- zgłoś to wcześniej kelnerowi. Nie stanowi to najmniejszego problemu, o ile kelner będzie o tym poinformowany wcześniej. Wszystko na spokojnie zliczy […]

10 zaskakujących zwyczajów, które obowiązują podczas jedzenia w innych krajach

Co kraj, to obyczaj! I tych obyczajów wypadałoby przestrzegać. Okazuje się, że to, co u nas mogłoby być uznane za niegrzeczne- jest w pełni akceptowalne w innych krajach. A poznawanie kraju przez jedzenie to najlepsze, co może nas spotkać! #1 Siorbanie Głośne wciąganie makaronu może być naprawdę irytujące. Pewnie niejedna mama posyłała znad talerza rosołu […]

10 niepisanych praw, którymi rządzą się restauracje na całym świecie. To wiele wyjaśnia!

Wizyta w restauracji to coś, czego szczególnie brakuje nam w czasie pandemii. Restauracje na stałe wpisały się w nasze życie, ale wciąż pojawiają się pytania, które pozostają owiane lekką tajemnicą. #1 Dlaczego kelnerzy nie przepadają za dzieleniem rachunków? Tak naprawdę nie stanowi to dla nich żadnego problemu, pod warunkiem, że zakomunikujesz to wcześniej, nie w […]

6 zachowań klientów, które denerwują kelnerów. Świadczą o złym wychowaniu!

Czasy „klient nasz Pan” odchodzą w zapomniane. Gościnność to coś, w co bardzo chętnie inwestują restauratorzy. Są jednak sytuacje, które potrafią zmyć uśmiech z twarzy nawet najlepszego kelnera. #1 Grubość portfela nie daje prawa do bycia burakiem Jeśli na kuchni nie ma danego produktu, to go nie ma. Odgrażanie się i bycie nieuprzejmym na pewno […]

zamknij