Zauważyłeś takie objawy? Omijaj siemię lniane szerokim łukiem

Siemię lniane wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Nasiona te znane są przede wszystkim jako środek w zapobieganiu zaparciom. To za sprawą błonnika i kwasów omega-3. Warto jednak mieć na względzie, że siemię lniane nie jest dla każdego.

Siemię lnianeSiemię lniane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Spożywając siemię lniane, należy mieć na uwadze jego możliwe działania niepożądane. Dla większości osób zalecana dawka jest wystarczająca i bezpieczna. Niektórzy jednak mogą poczuć nasilenie objawów lub pogorszenie stanu zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mandarynkowiec na zimno. Prosty przepis na efektowny deser

Kto nie powinien jeść siemienia lnianego?

Nasiona lnu, mimo że są źródłem błonnika, nie powinny być przyjmowane przez osoby borykające się z silnymi zaparciami. W przypadku takiej dolegliwości należy skonsultować się z lekarzem, gdyż domowe sposoby mogą okazać się nie tyle nieskuteczne, ile nasilające objawy. Spożywanie siemienia lnianego nie jest też zalecane w przypadku osób cierpiących na stany zapalne, a także mających alergię na ten produkt.

Przeciwwskazaniem do spożywania nasion lnu jest również przyjmowanie leków o działaniu przeciwzakrzepowym, np. aspiryny. Ponadto konsumpcję siemienia lnianego należy skonsultować z lekarzem w przypadku stosowania leków na obniżenie poziomu cholesterolu. Dużą ostrożność w spożywaniu siemienia lnianego powinny zachować także kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Siemię lniane
Siemię lniane © Pixabay

Skutki związane z przyjmowaniem siemienia lnianego

Za zalecaną porcję dzienną siemienia lnianego uważa się 50 g. Ilość ta dla większości osób jest wystarczająca, by mogły odczuć pozytywne aspekty będące skutkiem spożywania nasion lnu. Niemniej należy pamiętać, że produkt ten zawiera duże ilości błonnika, przez co liczba codziennych wypróżnień może ulec zwiększeniu. Co więcej, zbyt duża ilość siemienia lnianego w diecie spowodować może dolegliwości bólowe brzucha, a także nudności czy wzdęcia.

Stosując siemię lniane dla poprawy perystaltyki jelit, należy pamiętać o tym, by zwiększyć dzienną podaż płynów. Spożywanie zbyt małej ilości płynów przy jednoczesnym zwiększeniu ilości błonnika w diecie z siemienia lnianego wywołać skutek odwrotny do zamierzonego i doprowadzi do nasilenia zaparć.

Wybrane dla Ciebie

Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża