PrzepisZdrowy makowiec według Ani Lewandowskiej bez grama mąki. Możesz się nim zajadać do woli

Zdrowy makowiec według Ani Lewandowskiej bez grama mąki. Możesz się nim zajadać do woli

Zdrowy makowiec- Pyszności
Zdrowy makowiec- Pyszności
Ewa
21.12.2022 09:25

Przepis na zdrowy makowiec w nieco lżejszej formie. Ulubiony przepis na świąteczne ciasto Anny Lewandowskiej. Wygląda i smakuje po prostu obłędnie.

Przepis Ani Lewandowskiej

Anna Lewandowska od lat zajmuje się propagowaniem zdrowego odżywiania i chętnie dzieli się ze swoimi fanami przepisami na pyszności. Dziś mamy dla Ciebie przepis na makowiec w nieco lżejszej i zdrowszej odsłonie. To właśnie tym ciastem zajada się najlepszy polski piłkarz wraz z całą swoją rodziną. Przepis łączy w sobie tradycję i nowoczesność, skutecznie przemycając zdrowe alternatywy w składnikach. Nie brakuje w nim bakalii. Bezglutenowy i bezlaktozowy makowiec na święta.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Zdrowy makowiec

Składniki:

  • 250 g maku mielonego
  • 2,5 szklanki mleka roślinnego
  • 5 jaj
  • 150 g masła klarowanego
  • 150 g cukru kokosowego
  • 4 jabłka
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 10 g cukru waniliowego
  • 20 g rodzynek (wcześniej namoczonych)
  • 150 g polewy czekoladowej
  • 15 migdałów w płatkach

Sposób przygotowania:

Do garnuszka przesyp mielony mak, dodaj mleko roślinne i gotuj przez 30 minut Odstaw do ostudzenia i zmiel. Do roztopionego masła klarowanego wrzuć cukier, żółtka oraz cukier waniliowy. Wymieszaj składniki przy pomocy miksera. Dodaj do ugotowanego maku i wsyp mąkę kukurydzianą.

Zdrowy makowiec- Pyszności
Zdrowy makowiec- Pyszności

Dosyp również cynamon oraz sodę oczyszczoną. Wrzuć namoczone wcześniej rodzynki (będą bardziej miękkie) oraz starte jabłko. Dobrze wymieszaj składniki. Osobno ubij białka na sztywną pianę i wmieszaj w masę, aby makowiec był bardziej puszysty.

Zdrowy makowiec- Pyszności
Zdrowy makowiec- Pyszności

Powstałą masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz ciasto przez około 50-60 minut.

Zdrowy makowiec- Pyszności
Zdrowy makowiec- Pyszności

Upieczony i wystudzony makowiec polej czekoladową polewą i posyp płatkami migdałów. Wstaw do lodówki, aby polewa zastygła. Podaj swoim bliski i obserwuj, jak zajadą pyszne i zdrowe ciasto ze smakiem.

Smacznego!

Zdrowy makowiec- Pyszności
Zdrowy makowiec- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także