PrzepisMięso rozpływa się w ustach. Sprytny patent na duszone żeberka

Mięso rozpływa się w ustach. Sprytny patent na duszone żeberka

Pyszności - Fot. Kwelka gotuje
Pyszności - Fot. Kwelka gotuje
Katarzyna Gileta
04.03.2023 07:05

Kuchnia azjatycka to bogactwo smaków i aromatów. Mamy dla was świetny przepis żeberka w marynacie słodko-kwaśnej oraz lekką, orzeźwiającą i chrupiącą sałatkę ogórkową. To prawdziwa gratka dla wszystkich mięsożerców.

Żeberka w marynacie to prawdziwy rarytas. Żeberka wieprzowe lub wołowe to dla wielu osób obowiązkowy produkt, który powinien znaleźć się na grillu. W polskiej kuchni pojawiają się także w ramach dań głównych czy bazy do przygotowania innych potraw. Idealne żeberka cechuje mięso, które łagodnie odchodzi od kości, jest miękkie i aromatyczne.

Katarzyna, autorka bloga Kwelka gotuje, proponuje na obiad lub rodzinną uroczystość żeberka w marynacie. Przepis jest inspirowany azjatycką kuchnią. Na szczęście wszystkie składniki bez problemu znajdziecie w najbliższym supermarkecie.

Na blogu Kwelka gotuje znajdziesz również przepis na: Ziemniaczaną sałatkę z wędzonym pstrągiem

Żeberka w marynacie słodko-kwaśnej - przepis

Składniki:

  • 900 g żeberek,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 2 łodygi szczypiorku,
  • 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki sosu ostrygowego,
  • 1 saszetka sosu miodowo-sojowego,
  • kawałek imbiru wielkości kciuka,
  • 450 ml wody.

Sposób przygotowania:

Włóż żeberka do garnka z wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez ok. 5 min. Łyżką zbierz pianę z powierzchni. Żeberka odcedź. W misce wymieszaj saszetkę sosu miodowego, sos ostrygowy i sojowy.

Żeberka przełóż na patelnię, wsyp czosnek, imbir, szczypiorek i wlej marynatę. Przemieszaj i duś 50 min pod przykryciem. Po tym czasie wyjmij czosnek, imbir i szczypiorek. Mięso obróć i zredukuj sos. Mieszaj od czasu do czasu.

Gdy płyn stanie się wystarczająco gęsty, natychmiast zdejmij patelnię z ognia. Przełóż żeberka do miski/talerza. Posyp ziarnami sezamu i dymką do dekoracji.

Jak zrobić sałatkę ogórkową? To proste. Ogórka obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj go z jednym starym ząbkiem czosnku, łyżeczką posiekanej kolendry, odrobiną oleju sezamowego, soli i ziaren sezamu. Gotowe!

<strong>A co powiesz na zapiekane ćwiartki ziemniaków z mięsem mielonym? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:</strong>

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także