Zielony tort naleśnikowy z szynką i serem. Szybka i tania kolacja dla rodziny

Zielony tort naleśnikowy to pyszny przepis na obiad. W takiej formie zwykłe naleśniki nabierają od razu niezwykły charakter. Proste połączenie sera i szynki sprawi, że taki obiad zniknie  w mgnieniu oka.

Zielone naleśniki – jak zrobić?

Chociaż naleśniki kojarzą się na głównie ze słodkimi zawijasami z twarożkiem, dżemem lub czekoladą, to ich wytrawna odsłona również zasługuje na uwagę. Przygotowanie ciasta na naleśniki na słono praktycznie nie różni się od tego klasycznego, na słodko. Oczywiście, zamiast cukru dodajemy szczyptę soli. I to tyle! Możesz również pokusić się tak jak my, o naturalne zabarwienie ciasta na piękny, zielony kolor. Jak to zrobić?  Podczas blendowania ciasta dodaj świeże liście szpinaku! Nie zmienią one za bardzo smaku, a sprawią, że naleśniki będą prezentowały się znakomicie.

Idealnie gładkie ciasto na naleśniki przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki na zielony tort naleśnikowy

Naleśniki

  • 5 jajek
  • 700 ml mleka
  • 1/3 szkl. oleju roślinnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 świeżego szpinaku
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki

  • 300 g tartego sera mozzarelli
  • 500 g szynki wędzonej w plastrach

Przepis na tort naleśnikowy

Przygotowanie naszych zielonych naleśników zaczniemy od zrobienia ciasta. To ciasto jest świetną bazą do przygotowania naleśników z innymi farszami na słono. Jest uniwersalne i sprężyste, dzięki czemu łatwo zawija się naleśniki. Do blendera włóż mleko, jajka, szpinak, mąkę pszenną, olej roślinny i sól. Dzięki temu, że w naszym cieście jest olej, to podczas smażenia naleśniki nie będą przywierały do patelni. Całość zmiksuj na gładką masę i odstaw na 10 minut.

Po 10 minutach przychodzi czas na smażenie. Dużą patelnię porządnie rozgrzej na palniku. Przy pomocy chocholi wylej na dobrze rozgrzaną patelnię porcję ciasta i rozprowadź po jej powierzchni. Smaż z obu stron, żeby ładnie się ścięły i nie były surowe. Po usmażeniu naleśniki przełóż na talerz i przykryj bawełnianą, czystą ściereczką, żeby się nie wysuszyły, jeśli chcesz dokończyć tort później.
Przygotuj tortownicę. Na spód wyłóż naleśnika i posyp startą mozzarellą.

Następnie połóż kolejnego naleśnika i szynkę. Powtarzaj warstwy, aż skończą Ci się naleśniki. Na samej górze posyp ser. Tak przygotowany tort włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 20 minut. Po tym czasie wyciągnij tort i serwuj go na ciepło. Rozpuszczony ser robi tutaj genialną robotę.
Smacznego!

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

×