Starła ziemniaki i polała je przygotowaną wcześniej mieszanką. W życiu nie jadłam czegoś tak dobrego!

Ta ziemniaczana zapiekanka jest absolutnie przepyszna i w dodatku bardzo łatwa do wykonania. Zrób ją raz, a zobaczysz, że Twoi najbliżsi będą chcieli jeść ją cały czas!

Składniki:


– 1 kg startych ziemniaków
– sól i pieprz do smaku


– 450 g kwaśnej śmietany
– pół kostki roztopionego masła
– pół szklanki posiekanej cebuli


– 340 g sera Cheddar startego na dużych oczkach
Starte ziemniaki włóż do naczynia żaroodpornego, posmarowanego wcześniej tłuszczem.


Posyp je solą i pieprzem według uznania.
Do osobnej miski wlej kwaśną śmietanę i dolej do niej roztopione masło.


Nie zapomnij dodać także cebulki!
Wszystko dokładnie wymieszaj.


Gotową mieszankę rozprowadź na ziemniakach i bardzo delikatnie ją wymieszaj.
Posyp wszystko serem – nie żałuj go!
Włóż potrawę do piekarnika nastawionego na 180° C. Należy ją piec od 45 do 55 minut. Smacznego!
Komentarze