Wirtualna Polska

Ziemniaczane łódeczki zapiekane z boczkiem i jajkiem

Ziemniaczane łódeczki zapiekane z boczkiem i jajkiem

Ziemniaczane łódeczki owinięte boczkiem pieczone i pieczone z jajkiem to fantastyczny pomysł zarówno na kolację, dodatek do obiadu lub pełny posiłek. Są sycące i smaczne, a ich przygotowanie nie jest skomplikowane.

Wirtualna Polska

Ziemniaki pieczone w piekarniku

Pieczone ziemniaki to bardzo uniwersalny dodatek do obiadu. Sprawdzą się właściwie przy każdym rodzaju mięs. Dzisiaj przygotowaliśmy je w formie łódeczek, które owinęliśmy boczkiem. Mogą być również pełnoprawnym daniem lub dodatkiem do grilla. Jajko i boczek sprawiają, że jest to danie bardzo sycące, które śmiało może grać pierwsze skrzypce podczas posiłku.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Jakie ziemniaki do pieczenia

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Do pieczenia najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu B. Najpopularniejsze odmiany to między innymi Irys, Irga oraz Gala. Po upieczeniu nie rozpadają się i pozostają „zbite”, a jednocześnie nie są twarde. Jest to jednocześnie najbardziej uniwersalny typ, po który warto sięgać, gdy nie wiemy, co wybrać.

Nasze ziemniaki upiekliśmy w w Ovi Smart marki Philips.

Ziemniaczane łódeczki z boczkiem- składniki

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 80 g sera gruyere
  • 1/3 szkl. posiekanego szczypiorku
  • 12 plastrów boczku
  • 4 jajka

Przepis na łódeczki ziemniaczane z boczkiem, serem i jajkiem

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Zacznij od przygotowania ziemniaków. Wybierz dość duże okazy- łatwiej będzie je zawinąć i zmieścić do środka jajko. Ziemniaki dokładnie umyj, polej oliwą i przypraw solą oraz pieprzem. Zawiń je w folię aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na godzinę. Po tym czasie ostrożnie wyciągnij ziemniaki z folii. Odkrój górę i wydrąż środek przy pomocy łyżki.

Wydrążone części ziemniaków przełóż do miski. Dodaj posiekany drobno szczypiorek, ser gruyere i wymieszaj całość przy pomocy widelca. Ser gruyere to intensywny ser, zwykle używany do fondue. Jeśli nie znajdziesz go w sklepie, to możesz sięgnąć po jarslberg, emmental, raclette, comte lub cheddar.
Na desce rozłóż plastry boczku i połóż na ich środku wydrążonego ziemniaka. Zawiń boczek do środka.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Wypełnij wgłębienie ziemniaczanym farszem i ugnieć łyżką tak, aby wypełniło dokładnie całe wnętrze ziemniaka. Na sam środek wbij jajko i wstaw ziemniaki do pieczenia na kolejne 10 minut.

Łódeczki ziemniaczane z boczkiem, serem i jajkiem

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Nasze łódeczki są już gotowe. Pyszna i sycąca przekąska najlepiej smakuje na ciepło, więc nie zwlekaj z jej podaniem. Smacznego!

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×