PrzepisZiemniaczane łódeczki zapiekane z boczkiem i jajkiem

Ziemniaczane łódeczki zapiekane z boczkiem i jajkiem

Ziemniaczane łódeczki zapiekane z boczkiem i jajkiem
Ewa
31.05.2022 15:57, aktualizacja: 13.10.2023 13:09

Ziemniaczane łódeczki owinięte boczkiem pieczone i pieczone z jajkiem to fantastyczny pomysł zarówno na kolację, dodatek do obiadu lub pełny posiłek. Są sycące i smaczne, a ich przygotowanie nie jest skomplikowane.

Ziemniaki pieczone w piekarniku

Pieczone ziemniaki to bardzo uniwersalny dodatek do obiadu. Sprawdzą się właściwie przy każdym rodzaju mięs. Dzisiaj przygotowaliśmy je w formie łódeczek, które owinęliśmy boczkiem. Mogą być również pełnoprawnym daniem lub dodatkiem do grilla. Jajko i boczek sprawiają, że jest to danie bardzo sycące, które śmiało może grać pierwsze skrzypce podczas posiłku.

Jakie ziemniaki do pieczenia

Do pieczenia najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu B. Najpopularniejsze odmiany to między innymi Irys, Irga oraz Gala. Po upieczeniu nie rozpadają się i pozostają „zbite”, a jednocześnie nie są twarde. Jest to jednocześnie najbardziej uniwersalny typ, po który warto sięgać, gdy nie wiemy, co wybrać.

Nasze ziemniaki upiekliśmy w w Ovi Smart marki Philips.

Ziemniaczane łódeczki z boczkiem- składniki

          
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 80 g sera gruyere
  • 1/3 szkl. posiekanego szczypiorku
  • 12 plastrów boczku
  • 4 jajka

Przepis na łódeczki ziemniaczane z boczkiem, serem i jajkiem

Zacznij od przygotowania ziemniaków. Wybierz dość duże okazy- łatwiej będzie je zawinąć i zmieścić do środka jajko. Ziemniaki dokładnie umyj, polej oliwą i przypraw solą oraz pieprzem. Zawiń je w folię aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na godzinę. Po tym czasie ostrożnie wyciągnij ziemniaki z folii. Odkrój górę i wydrąż środek przy pomocy łyżki.

Obraz

Wydrążone części ziemniaków przełóż do miski. Dodaj posiekany drobno szczypiorek, ser gruyere i wymieszaj całość przy pomocy widelca. Ser gruyere to intensywny ser, zwykle używany do fondue. Jeśli nie znajdziesz go w sklepie, to możesz sięgnąć po jarslberg, emmental, raclette, comte lub cheddar.

Na desce rozłóż plastry boczku i połóż na ich środku wydrążonego ziemniaka. Zawiń boczek do środka.

Obraz

Wypełnij wgłębienie ziemniaczanym farszem i ugnieć łyżką tak, aby wypełniło dokładnie całe wnętrze ziemniaka. Na sam środek wbij jajko i wstaw ziemniaki do pieczenia na kolejne 10 minut.

Obraz

Łódeczki ziemniaczane z boczkiem, serem i jajkiem

Nasze łódeczki są już gotowe. Pyszna i sycąca przekąska najlepiej smakuje na ciepło, więc nie zwlekaj z jej podaniem. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także