PrzepisZiemniaki będą chrupać aż miło. Przed pieczeniem natrzyj je tą miksturą

Ziemniaki będą chrupać aż miło. Przed pieczeniem natrzyj je tą miksturą

Pieczne ziemniaki - przepis. Fot. Pixabay
Pieczne ziemniaki - przepis. Fot. Pixabay

Pieczone ziemniaki to coś, co wszyscy bez wyjątku kochamy najbardziej. Wiele osób ma jednak problem z tym, by przygotować je samodzielnie w taki sposób, by były smaczne i chrupiące. Większość porzuca więc wszelkie nadzieje na pyszną przekąskę i biegnie do sklepu po gotowe frytki. Prosty trik sprawi jednak, że nie będziemy musieli więcej tego robić.  

Pieczone ziemniaki to doskonały dodatek do mięs, jednak obłędnie smakują również w towarzystwie ulubionego sosu. Przygotowanie takiej przekąski wbrew pozorom nie należy do najłatwiejszych, jednak nie jest niemożliwe. Podpowiadamy, jak upiec ziemniaki w piekarniku, by były chrupiące.

Pieczone ziemniaki – w czym tkwi sekret ich smaku?

Pieczone ziemniaki to pyszna przekąska, którą będzie zajadać się cała rodzina. Świetnie nadają się nie tylko na obiad w gronie najbliższych, ale też na grilla z przyjaciółmi. Niezależnie od sytuacji, będą najlepszym wyborem. W czym zatem tkwi sekret pieczonych ziemniaków?

Gwarancję smaku i chrupkości da nam pieczenie ziemniaków w rękawie. To nie tylko zdrowsza opcja, ale również bardzo praktyczna. Szczelnie zamknięty rękaw sprawi, że nie pobudzisz blachy czy naczynia żaroodpornego. Tak pieczone ziemniaki nie będą też wysuszone i przejdą przyprawami z marynaty.

Pieczne ziemniaki - przepis. Fot. Pixabay
Pieczne ziemniaki - przepis. Fot. Pixabay

Przepis na pieczone ziemniaki. Dużo przypraw to klucz do sukcesu

Składniki: 

  • 500 g ziemniaków,
  • papryka słodka,
  • oregano,
  • zioła prowansalskie,
  • sól i pieprz,
  • oliwa.

Sposób przygotowania: 

  1. Młode ziemniaki dokładnie myjemy, a stare obieramy.
  2. Kroimy ziemniaki w grubsze talarki i nacieramy ulubionymi przyprawami (np. płatki chili bądź gotowa mieszanka do frytek), a następnie polewamy oliwą. Dokładnie je mieszamy i odstawiamy na co najmniej godzinę, by smak stał się bardziej intensywny.
  3. Tak przyprawione ziemniaki wkładamy do rękawa i zawiązujemy jego końce.
  4. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około pół godziny.

Podajemy prosto z piekarnika. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym, sosem tzatziki bądź keczupem.

Pieczne ziemniaki - przepis. Fot. Pixabay
Pieczne ziemniaki - przepis. Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także