NewsyKasia Bosacka ujawnia prawdę o ziemniakach. Mało kto zwraca na to uwagę

Kasia Bosacka ujawnia prawdę o ziemniakach. Mało kto zwraca na to uwagę

Katarzyna Bosacka tłumaczy różnicę między ziemniakami wczesnymi, młodymi i jadalnymi - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Instagram: katarzynabosacka (screenshot)
Katarzyna Bosacka tłumaczy różnicę między ziemniakami wczesnymi, młodymi i jadalnymi - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Instagram: katarzynabosacka (screenshot)
17.05.2023 12:00

Ziemniaki ziemniakom nierówne. Jedne są przeznaczone do przyrządzania puree, inne idealnie nadają się smażenia frytek. Poza wieloma odmianami i typami, bulwy różnią się też pochodzeniem czy okresem zbiorów. Czy zatem ziemniaki wczesne to nasze polskie młode ziemniaki? Co oznacza dopisek "jadalne" na etykiecie? Katarzyna Bosacka rozwiewa wszelkie wątpliwości.

Bosacka w nagraniu opublikowanym m.in. na Instagramie wyjaśniła frapującą wielu kwestię: czy ziemniaki młode i wczesne to to samo? Czym są ziemniaki jadalne? Które z nich są importowane? I najważniejsze: skąd wiedzieć, że mamy do czynienia z polskimi bulwami? Zwróć uwagę na te szczegóły, zanim sięgniesz po kartofle ze sklepowej półki.

Ziemniak jadalny - co to znaczy?

O czym mówi nam etykieta, na której widnieje napis "ziemniaki jadalne"? To znaczy, że mamy do czynienia z bulwami zeszłorocznymi, zebranymi jesienią. Na pólkach sklepowych można spotkać kartofle pochodzenia krajowego oraz takie, które uprawiane były w innych krajach Unii Europejskiej oraz w krajach spoza tego obszaru. Dotyczy to również ziemniaków jadalnych o pełnej dojrzałości. Wyróżnia się cztery podstawowe typy kulinarne ziemniaka jadalnego: A, B, C oraz D oraz typy pośrednie AB i BC.

Typ kulinarny i konsystencja bulwy ziemniaka zależą przede wszystkim od zawartości suchej masy i skrobi w bulwach – im wyższa zawartość obu składników, tym większa skłonność do rozgotowywania. Typ A sprawdza się w sałatkach, zupach, zapiekankach oraz mrożonych mieszankach warzywnych. Jako dodatek do mięs i sosów czy zrobienia chipsów oraz frytek używa się najczęściej ziemniaków typu B. Do sporządzania purée i zagęszczania zup najlepiej nadają się te typu C, a typ D oznacza bulwy przeznaczone do produkcji skrobi i alkoholu.

Ziemniaki wczesne, jadalne, młode - jaka jest między nimi różnica? - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Ziemniaki wczesne, jadalne, młode - jaka jest między nimi różnica? - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Ziemniaki wczesne a młode. Czym się różnią?

Nie stosujemy tych określeń zamiennie. Ziemniaki wczesne możemy już kupić w marcu i kwietniu. Trafiają do nas z państw basenu Morza Śródziemnego, gdzie okres wegetacji jest inny — tam bulwy wzrastają szybciej i hoduje się je w innym trybie. Co więcej, ze względu na to, że są transportowane, muszą być zabezpieczone przed gniciem, nierzadko przy użyciu środków chemicznych. Do ziemniaków wczesnych zaliczamy takie odmiany, jak: Fresco, Denar, Barber czy Arielle.

Możemy też spotkać w sklepach ziemniaki wczesne, ale nie znaczy to, że są to młode polskie ziemniaki, bo one są importowane: z Cypru, Izraela, Hiszpanii czy z Włoch. Będą bardzo drogie, będą kosztowały nawet kilkanaście złotych za kilogram - tłumaczy Bosacka.

Natomiast ziemniaki młode, polskie pojawiają się na sklepowych półkach i straganach na przełomie maja i czerwca. Są zazwyczaj małe i mają cienką, łuszczącą się skórkę. Warto wiedzieć, że młode bulwy są mniej kaloryczne od wczesnych — zawierają mniej skrobi i więcej wody. Ze względu na to, że szybko tracą świeżość, nie nadają się do dłuższego przechowywania.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także