in

Dzięki temu przepisowi Twój kurczak przygotowany na patelni będzie idealnie złocisty i soczysty

Soczysty, a jednocześnie złocisty kurczak z patelni to Twoje największe marzenie? Jeśli tak, dzięki temu przepisowi przygotujesz go w mgnieniu oka!

Szczegółów szukaj poniżej 😉

Jak zamarynować karkówkę na grilla, aby wyszła idealna
Jak zamarynować karkówkę na grilla, aby wyszła idealna

Sezon grillowy trwa w najlepsze. Da się to poczuć szcze...

Czego potrzebujesz:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła

Krok po kroku:

Ciasto z kiwi bez pieczenia zrobi furorę w Twoim domu
Ciasto z kiwi bez pieczenia zrobi furorę w Twoim domu

Za oknem prawdziwa sauna, dlatego przychodzę z pomysłe...

  1. Oczyść kurczaka i osusz go przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie dopraw solą i pieprzem z każdej strony.
  2. Przełóż mięso na rozgrzaną patelnię i smaż ok. 7 minut. W tym czasie nie przewracaj kurczaka na drugą stronę.
  3. Przed przewróceniem sprawdź czy kurczak nie przywiera do patelni, jeśli tak smaż go jeszcze przez chwilę.
  4. Po przewróceniu smaż kurczaka przez kolejne 7 minut. Nie zapomnij dodać masła.
  5. Kurczak będzie gotowy, kiedy osiągnie temp. 75 stopni Celsjusza.
  6. Przed podaniem daj czas mięsu na odpoczynek, ok. 5 minut.
  7. Potem możesz serwować w jednym kawałku lub podzielić go na mniejsze kawałki.

.

I dobra wiadomość na koniec. Tak przygotowanego kurczaka możesz przechowywać w hermetycznym opakowaniu w lodówce do 4 dni. Także kurczak na pewno się nie zmarnuje!