NewsyStudent zjadł makaron z keczupem. Zmarł już 11 godzin później

Student zjadł makaron z keczupem. Zmarł już 11 godzin później

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
23.01.2023 09:00, aktualizacja: 23.01.2023 09:37

Student z Belgii zmarł po makaronie z keczupem. Danie miało już pięć dni. Okazało się, że w tym czasie w spaghetti zdążyła zadomowić się wyjątkowo groźna bakteria. Jedenaście godzin po posiłku dwudziestolatek już nie żył. 

To, że student z Belgii zmarł po makaronie z keczupem, było szokiem dla wszystkich. Zdarzenie opisał między innymi brytyjski portal MailOnline, ale sprawą zainteresowały się media z całego świata. Mówili o niej nie tylko dziennikarze, ale również lekarze. Nawet dla nich ta historia była zaskakująca.

Zmarł po makaronie z keczupem - Pyszności; foto: Canva
Zmarł po makaronie z keczupem - Pyszności; foto: Canva

Zmarł po makaronie z keczupem. Co się stało w Brukseli?

Dwudziestoletni student, według MailOnline znany wszystkim jako A.J, przez pięć dni z rzędu żywił się makaronem z ketchupem. Ostatnia porcja, odgrzana przez niego w mikrofali i zjedzona, okazała się zabójcza. Niedługo po jej skonsumowaniu student źle się poczuł i zwymiotował. Ból głowy i brzucha nie był jednak na tyle intensywny, by A.J udał się do lekarza. Chcąc przespać dokuczliwe objawy, poszedł do łóżka i już się nie obudził. Rano znaleźli go rodzice.

Ciało studenta zostało poddane autopsji, by odkryć przyczynę tajemniczego zgonu. W jego organizmie wykryto bakterie bacillus cereus, zwanej laseczką woskową, która pod względem morfologicznym jest bardzo podobna do bakterii wąglika.

Chcąc odnaleźć źródło śmiertelnego zatrucia pokarmowego, zbadany został również ostatni posiłek chłopaka. Analiza laboratoryjna potwierdziła, że bakterie pochodziły z pięciodniowego makaronu.

Gotowanie makaronu - Pyszności; foto: Canva
Gotowanie makaronu - Pyszności; foto: Canva

Rozwój bakterii w spaghetti

Mikroorganizmy, które uszkodziły wątrobę studenta, doprowadzając do jego śmierci, namnożyły się na kilkudniowym makaronie przede wszystkim ze względu na jego nieodpowiednie przechowywanie. A.J przez 5 dni nie schował makaronu do lodówki, trzymając go przez cały ten czas na kuchennym blacie.

Wzrost temperatury pokarmu stał się idealnym środowiskiem dla laseczki woskowej. Spustoszenie wątroby mogło zostać powstrzymane, gdyby tylko chłopak zdecydował się na zgłoszenie się do lekarza. Chociaż cała sytuacja miała miejsce w 2008 roku, jest dość często przytaczana przez lekarzy. Opisał ją między innymi magazyn medyczny Journal of Clinical Microbiology.

Z racji tego, że ostatnio dość często piszemy o potencjalnych skutkach nieodpowiedniego przechowywania żywności, my również postanowiliśmy o niej wspomnieć. Chociaż historia studenta z Belgii jest wyjątkowo dramatyczna, nie jest jedynym przykładem śmiertelnych zatruć makaronem. W 2005 roku świat wstrząsnęła wieść o zgonie jednego z pięciorga dzieci zatrutych czterodniową sałatką makaronową.

Po tym gorzkim artykule polecamy coś słodkiego. Na przykład ten przepis na jogurtowy sernik z malinami. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także