PrzepisZnudziły ci się faworki, oponki i pączki? Przygotuj na deser karnawałowe róże

Znudziły ci się faworki, oponki i pączki? Przygotuj na deser karnawałowe róże

Pyszności - Fot. dziejesie.wp.pl
Pyszności - Fot. dziejesie.wp.pl
Katarzyna Gileta
05.02.2023 13:00, aktualizacja: 06.02.2023 10:14

Jeśli znudziły wam się już pączki i faworki, wypróbujcie przepis na róże karnawałowe. Już na sam widok cieknie ślinka. Efektownie prezentują się na stole, są niezwykle kruche, lekkie i delikatne. Zwieńczeniem jest ulubiona konfitura na środku. Po prostu palce lizać!

Przepis na karnawałowe róże dostaliśmy od pani Beaty, autorki bloga Kulinarna chwila. Choć przygotowanie tego deseru wymaga nieco czasu i wprawy, zdecydowanie warto podjąć to wyzwanie. Karnawałowe róże będą ozdobą każdego stołu. Jeśli więc chcesz zachwycić swoich gości, pędź do sklepu po potrzebne składniki i zabieraj się do pracy. Naprawdę warto.

Karnawałowe róże – przepis

Składniki:

  • 230 g mąki pszennej
  • 4 żółtka jajek
  • 200 g masła
  • 10 g wódki
  • 100 g śmietany kwaśnej 18 proc.
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • dżem do dekoracji
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Jak zrobić karnawałowe róże? Zacznij od umieszczenia wszystkich składników w misce. Następnie wyrób z nich ciasto. Z ciasta uformuj kulę, przełóż ją na blat oprószony mąką i rozwałkuj na grubość 1 mm.

Przygotuj trzy foremki różnej wielkości, każdą foremką wytnij po 17 kółek. Każdy krążek natnij wokół nożem od zewnętrznej krawędzi w stronę środka. Środek największego koła posmaruj roztrzepanym białkiem jajka.

Na wierzchu ułóż średniej wielkości koło tak, aby miejsca nacięte nie pokrywały się, środek dociśnij palcem i posmaruj białkiem. Na wierzchu ułóż małe koło, środek dociśnij palcem.

Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Każdą różyczkę smaż z obu stron. Ostudzone róże posypu cukrem pudrem, na środek nałóż dżem.

Na naszym kanale YouTube znajdziesz również świetny przepis na domowe Ferrero Rocher:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także