PrzepisZenek nie może się od nich oderwać. Danuta Martyniuk zdradziła sekretny patent na idealne zrazy

Zenek nie może się od nich oderwać. Danuta Martyniuk zdradziła sekretny patent na idealne zrazy

Zenek nie może się od nich oderwać. Danuta Martyniuk zdradziła sekretny patent na idealne zrazy
Ewa
03.10.2022 16:16, aktualizacja: 18.09.2023 08:30

Żona Zenka Martyniuka zdradziła przepis na zrazy, które uwielbia jej mąż. Zobacz ulubiony przepis gwiazdy disco polo i zrób zrazy w swoim domu.

Ulubione danie Zenka Martyniuka

Zenon Martyniuk to niekwestionowana gwiazda disco polo. Od lat plasuje się w czołówce najpopularniejszych artystów z najwyższą gażą koncertową. Nic więc dziwnego, że światła skierowane są również na jego rodzinę. Żona Zenka Martyniuka, Danuta, była gościem w jednym z programów śniadaniowych. Prezentując zgrabną sylwetkę, zdradziła uwielbiany przez gwiazdora przepis na tradycyjne zrazy z czerwoną kapustą. Przygotuj je w swoim domu i poczuj się jak gwiazda ;)

Zenek Martyniuk z żoną Danutą- Pyszności
Zenek Martyniuk z żoną Danutą- Pyszności

Najlepsze mięso na zrazy to udziec, rostbef lub karkówka. W dobrym sklepie mięsnym z pewnością sprzedawca doradzi Ci dobre i chude mięso na zrazy.

Zrazy Zenka Martyniuka

Składniki:

  • 700 g chudej wołowiny na zrazy
  • 200 g chudego boczku wędzonego
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 małe ogórki kiszone
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 8 świeżych podgrzybków
  • odrobina mąki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Surówka:

  • 1/4 czerwonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • jedno jabłko
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól

Sposób  przygotowania:

Mięso pokrój w plastry i rozbij przy pomocy tłuczka. Zrób to przez folię- dzięki temu nie będzie się rozpryskiwało. Posól i popierz wołowinę i posmaruj musztardą. Zawiń do środka kawałek boczku, umyte i osuszone grzyby oraz kawałek kiszonego ogórka. Zawinięte kawałki mięsa oprósz mąką.

Zrazy- Pyszności
Zrazy- Pyszności

Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć pokrojoną cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Podsmaż chwilę i następnie ułóż na patelni kawałki mięsa. Smaż je z każdej strony, aż apetycznie się zarumienią. Podlej wodą i duś przez pół godziny pod przykrywką.

Czerwoną kapustę posiekaj, dodaj do niej pokrojoną w pióra cebulę, startą marchewkę i jabłko. Dopraw całość cukrem, solą i octem i odstaw na godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Przygotowaną w ten sposób surówkę podaj w towarzystwie zrazów. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także