Wirtualna Polska

Zrób czarny miód, dodając do niego te ziarenka. Jedna łyżeczka dziennie zastąpi garść leków

Zrób czarny miód, dodając do niego te ziarenka. Jedna łyżeczka dziennie zastąpi garść leków

Czarny miód z czarnuszką. Fot. adobestock

Czarny miód to doskonały specyfik, jednak niewiele osób o nim słyszało. Okazuje się, że jego właściwości prozdrowotne potrafią wprawić w osłupienie. Jest niezwykle zdrowy, świetnie radzi sobie jako środek przeciwzapalny, przez co jest doceniany w medycynie naturalnej.  

Wirtualna Polska

Czarny miód możemy z powodzeniem zrobić samodzielnie w domu. To nic trudnego. A nasz organizm bardzo szybko nam za to podziękuje. Wystarczy, że dodamy do niego trochę tych ziarenek, a zyskamy naturalny antybiotyk i poprawimy smak miodu. Nie warto zwlekać, ponieważ dbanie o odporność jest ważne o każdej porze roku. 

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Czarny miód – właściwości. Dodaj te ziarenka, a zadzieje się magia 

Czarnym miodem nazywamy miód z nasionami i olejem z czarnuszki. Dzięki takiemu dodatkowi zyskuje nie tylko całkowicie nowy, ciemny kolor, ale też intensywniejszy smak oraz zapach. Takie połączenie wykazuje również korzystne prozdrowotne działanie. Witaminy, minerały i przeciwutleniacze zawarte w czarnym miodzie potrafią zdziałać cuda.  

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Sprawdź również: Zagotuj mleko i wrzuć torebkę herbaty. Efekt zwali cię z nóg

Miód z dodatkiem czarnuszki działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Ma również właściwości przeciwzapalne, wspomaga trawienie oraz obniża ciśnienie i cholesterol. Powinny spożywać go również osoby, które mają alergie i zależy im na zdrowej skórze.  

"Czarny

Przepis na czarny miód. Sposób przygotowania krok po kroku 

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Składniki: 

  • 1 szklanka miodu, 
  • pół szklanki wody. 
  • 2 łyżki nasion czarnuszki,
  • olej z czarnuszki – 2 łyżki
  • 2 łyżeczki mielonego lub świeżo startego imbiru, 
  • 2 łyżki cytryny. 
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Sposób przygotowania: 

  1. W małym garnku zagotowujemy pół szklanki wody, a następnie dodajemy nasiona czarnuszki i imbir w dowolnej formie oraz wyciskamy sok z cytryny. Po pięciu minutach odstawiamy wywar do ostygnięcia.  
  2. W kąpieli wodnej podgrzewamy miód oraz olej z czarnuszki. Nie wolno jednak doprowadzać do wrzenia. Temperatura nie może być wyższa niż 40 stopni, bo składniki stracą swoje właściwości.  
  3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przelewamy do słoika.  
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Warto pamiętać, że nie powinniśmy przekroczyć dziennej dawki miodu z czarnuszką – tj. jednej łyżki dziennie. 

"Czarny

 

 


Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×