PrzepisZrób czarny miód, dodając do niego te ziarenka. Jedna łyżeczka dziennie zastąpi garść leków

Zrób czarny miód, dodając do niego te ziarenka. Jedna łyżeczka dziennie zastąpi garść leków

Czarny miód z czarnuszką. Fot. adobestock
Czarny miód z czarnuszką. Fot. adobestock

Czarny miód to doskonały specyfik, jednak niewiele osób o nim słyszało. Okazuje się, że jego właściwości prozdrowotne potrafią wprawić w osłupienie. Jest niezwykle zdrowy, świetnie radzi sobie jako środek przeciwzapalny, przez co jest doceniany w medycynie naturalnej.  

Czarny miód możemy z powodzeniem zrobić samodzielnie w domu. To nic trudnego. A nasz organizm bardzo szybko nam za to podziękuje. Wystarczy, że dodamy do niego trochę tych ziarenek, a zyskamy naturalny antybiotyk i poprawimy smak miodu. Nie warto zwlekać, ponieważ dbanie o odporność jest ważne o każdej porze roku.

Czarny miód - właściwości. Dodaj te ziarenka, a zadzieje się magia

Czarnym miodem nazywamy miód z nasionami i olejem z czarnuszki. Dzięki takiemu dodatkowi zyskuje nie tylko całkowicie nowy, ciemny kolor, ale też intensywniejszy smak oraz zapach. Takie połączenie wykazuje również korzystne prozdrowotne działanie. Witaminy, minerały i przeciwutleniacze zawarte w czarnym miodzie potrafią zdziałać cuda.

Miód z dodatkiem czarnuszki działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Ma również właściwości przeciwzapalne, wspomaga trawienie oraz obniża ciśnienie i cholesterol. Powinny spożywać go również osoby, które mają alergie i zależy im na zdrowej skórze.

Przepis na czarny miód. Sposób przygotowania krok po kroku

Składniki: 

  • 1 szklanka miodu,
  • pół szklanki wody.
  • 2 łyżki nasion czarnuszki,
  • olej z czarnuszki - 2 łyżki
  • 2 łyżeczki mielonego lub świeżo startego imbiru,
  • 2 łyżki cytryny.

Sposób przygotowania: 

  1. W małym garnku zagotowujemy pół szklanki wody, a następnie dodajemy nasiona czarnuszki i imbir w dowolnej formie oraz wyciskamy sok z cytryny. Po pięciu minutach odstawiamy wywar do ostygnięcia.
  2. W kąpieli wodnej podgrzewamy miód oraz olej z czarnuszki. Nie wolno jednak doprowadzać do wrzenia. Temperatura nie może być wyższa niż 40 stopni, bo składniki stracą swoje właściwości.
  3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przelewamy do słoika.

Warto pamiętać, że nie powinniśmy przekroczyć dziennej dawki miodu z czarnuszką - tj. jednej łyżki dziennie.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także