NewsyZrób z niej śniadanie zamiast zupę. To najlepszy sposób na sezonowe warzywo

Zrób z niej śniadanie zamiast zupę. To najlepszy sposób na sezonowe warzywo

Botwinka na śniadanie w formie szakszuki. Fot. Adobestock
Botwinka na śniadanie w formie szakszuki. Fot. Adobestock

Botwinka to pyszne i smaczne warzywo. Nie bez powodu botwinka nazywana jest królową zup – nie tylko pięknie się prezentuje, ale też wspaniale smakuje. Nie wszyscy wiedzą jednak, że botwinkę można wykorzystać również w inny sposób. Zamiast podawać ją na obiad, możemy zrobić z niej śniadanie - i to równie pyszne. 

Botwinka to sezonowe warzywo, więc nie warto zwlekać z wykorzystaniem jej dobrodziejstw. Jest niezwykle zdrowa, ponieważ jest cennym źródłem magnezu, wapnia, żelaza i miedzi. Jej regularne spożywanie w czasie sezonu szybko zaprocentuje. Zauważymy znaczną poprawę w naszym wyglądzie. Botwinka pozytywnie wpływa bowiem na włosy, skórę oraz paznokcie.

Botwinka na śniadanie. Szakszuka z botwinką jest obłędna

Niewiele osób próbowało botwinki w innej formie niż zupa z tego warzywa. Nie oznacza to jednak, że podana w inny, nowy sposób, smakuje gorzej. Wręcz przeciwnie! Szakszuka z botwinki to idealna propozycja na śniadanie. Pozwoli rozpocząć dzień z dużymi pokładami energii do działania.

Szakszuka może brzmieć nieco orientalnie i rzeczywiście tak jest. To danie, które pochodzi z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. W oryginalnej wersji składa się z pomidorów, papryki i cebuli przyprawionych kuminem, wśród których nie brakuje jajek przygotowywanych na patelni. Ale jak zrobić szakszukę z botwinką?

Botwinka na śniadanie. Fot. Pixabay
Botwinka na śniadanie. Fot. Pixabay

Szakszuka z botwinką - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Składniki: 

  • 5 jaj,
  • 1 cebula,
  • ⅓ kostki sera feta,
  • 1 pęczek botwinki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • oliwa,
  • sól i pieprz,
  • szczypiorek lub kolendra (opcjonalnie),
  • oregano (opcjonalnie).

Sposób przygotowania: 

  1. Botwinkę - zarówno liście, jak i buraki drobno siekamy. Podobnie postępujemy z cebulą oraz czosnkiem.
  2. Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy czosnek oraz cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy botwinkę.
  3. Warzywa podsmażamy do miękkości. Doprawiamy je do smaku ulubionymi przyprawami.
  4. Robimy pięć wgłębień i wbijamy do nich jajka, a następnie posypujemy je pokruszonym serem feta.
Botwinka na śniadanie w formie szakszuki. Fot. Adobestock
Botwinka na śniadanie w formie szakszuki. Fot. Adobestock

Szukasz pomysłu na obiad? Ten pomysł na kurczaka pieczonego z masłem ziołowym jest obłędny.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także