Wirtualna Polska

Zrób zapas na zimę. Słoiczki będą znikać raz dwa

Zrób zapas na zimę. Słoiczki będą znikać raz dwa

Dżem rabarbarowy, hit tego lata - Pyszności; foto: Canva

Lato to czas zbiorów, a co za tym idzie — przygotowywania przetworów. W końcu w witaminy i minerały dobrze jest uzbroić się na cały rok, a nie tylko na kilka miesięcy. My jednak jesteśmy dosyć uparci i poza zdrowiem, cenimy jeszcze smak. To dlatego, kiedy tylko zobaczyliśmy ten przepis, to od razu wiedzieliśmy, że czeka nas sporo pracy. Zapas na zimę musi być naprawdę duży!

Wirtualna Polska

Jakie są twoje ulubione przetwory, po które najchętniej sięgasz poza sezonem? Powidła? Kiszonki? Marmolada? A może… nalewka? Chociaż o gustach się nie dyskutuje, to pozwól, że i my odpowiemy na to pytanie. Naszym bezwzględnym faworytem od zawsze, od maleńkiego, kiedy tylko żołądek zaczął tolerować coś więcej niż mleko i papki, był… dżem. Zrobiony z truskawek to już klasyka. A co powiesz na dżem rabarbarowy? My już się przekonaliśmy, że zajmie on honorowe miejsce na podium ulubionych smaków. Teraz chcemy poznać też twoją opinię.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Dżem rabarbarowy poleca się na zimę – Pyszności; foto: Canva

Dżem rabarbarowy poleca się na zimę – Pyszności; foto: Canva

Sezon na rabarbar akurat trwa w najlepsze, dlatego warto wykorzystać go do stworzenia pysznego dżemu. Jego właściwości będą jak znalazł na zimę, bo warzywo to zawiera duże pokłady witamin A, C i E, a także minerałów: magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Brzmi jak coś, co przyda ci się, kiedy zacznie się sezon infekcyjny, prawda? Do dzieła więc! I od razu mały spoiler: będzie to dżem rabarbarowo-pomarańczowy. Ślinka sama cieknie!

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Domowy dżem rabarbarowy

Składniki:

  • 500 g rabarbaru,
  • 200 g cukru,
  • 1-2 pomarańcze,
  • skórka z pomarańczy
  • kilka szczypt cynamonu — do smaku.
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Dżem rabarbarowy – smaczny i bardzo łatwy do przyrządzenia – Pyszności; foto: Canva

Dżem rabarbarowy – smaczny i bardzo łatwy do przyrządzenia – Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  1. Rabarbar (postaraj się wybrać taki o jędrnych i grubych ogonkach — to dobrze świadczy o jakości tego warzywa) dokładnie umyj, a następnie odetnij końcówki. Całą resztę pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Pomarańcze (te, które nie pochodzą z ekologicznych upraw, należy najpierw sparzyć) umyj i zetrzyj ich wierzchnią część skórki. Następnie wyciśnij z nich sok. Do tego przepisu będziesz go potrzebował 100 ml.
  3. Pokrojony rabarbar przełóż do garnuszka. Dodaj do niego sok i skórkę z pomarańczy oraz cukier. Dopraw niewielką ilością cynamonu, Podgrzewaj na małej mocy palnika. Od momentu zagotowania duś go jeszcze 45 minut, a następnie przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Smacznego!

 

 

 

 

 


Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×