Jak zrobić jogurt – czyli zdrową domową przekąskę

Jogurt naturalny to jedna z najzdrowszych propozycji przekąsek w ciągu dnia. Jak zrobić jogurt w domu? Co będzie potrzebne i jakie danie można z niego przygotować? Dzisiaj wszystko o domowym jogurcie naturalnym.

Kilka słów o jogurcie naturalnym
Z pewnością wiesz, jak wygląda jogurt naturalny. Jest biały, ma trochę kwaśny smak, a jego konsystencja powinna być dość gęsta. Niestety często na sklepowych półkach stoją produkty, które nie mają prawa nazywać się naturalnym jogurtem. Dlaczego? Ponieważ nie posiadają bardzo ważnego składnika, czyli bakterii jogurtowych wpływających pozytywnie na nasz organizm.
Często też dodawane są tam niepotrzebne dodatki – cukier, barwniki albo poprawiacze smaku. Dlatego, jeśli kupujesz jogurt naturalny, zawsze czytaj etykiety.


Do czego wykorzystać jogurt?


W zależności od konsystencji wyróżnia się jogurty naturalne płynne lub bardziej gęste. Te które przypominają śmietanę to przeważnie jogurty greckie z większą zawartością tłuszczu. Mogą zostać użyte jako dodatek do deserów, zup lub sałatek. Płynniejsze jogurty mogą zastąpić mleko lub stać się bazą do przygotowania koktajlu.
Jak zrobić jogurt, czyli czego będziesz potrzebować?
Być może wydaje Ci się, że przygotowanie jogurty wymaga specjalistycznego sprzętu i wiedzy, ale w rzeczywistości jest to o wiele prostsze. Potrzebujesz świeżego mleka, prawdziwego jogurtu naturalnego lub kupionych starterów z bakteriami jogurtowymi, garnka, słoika i ciepłego miejsca.


Jeśli masz taką możliwość postaraj się zdobyć mleko wiejskie, które nie zostało poddane żadnym procesom. Na pewno do zrobienia jogurtu nie nadaje się mleko UHT. Najlepiej wybierać te z krótką datą ważności z zawartością tłuszczu na poziomie 2-3,2%.
Przygotuj domowy jogurt naturalny


Pierwszy krok to zagotowanie litra mleka. Pamiętaj, jednak żeby nie doprowadzać go do wrzenia. Wystarczy 5-6 minut, potem należy wystudzić je do temperatury 30 stopni C. Kiedy mleko będzie gotowe należy zaszczepić je bakteriami. Masz do wyboru dwie możliwości: użycie probiotycznego jogurtu naturalnego ze sklepu albo gotowego zestawu z bakteriami. Oba rozwiązania powinny się sprawdzić.
Na 1 litr mleka potrzebne jest 100 ml jogurtu. Wymieszaj ze sobą te dwa składniki. Kolejnym krokiem jest podgrzewanie mleka z bakteriami. Możesz to zrobić w piekarniku, jeśli ma możliwość ustawienia temperatury 35 stopni C. W innym przypadku przelej zaszczepione mleko do termosu albo szklanego słoika i odstaw w ciepłe miejsce.


Jogurt powinien być gotowy po 4 godzinach, ale możesz zostawić go na całą noc. Potem należy schować go lodówki i gotowe.
A co można zrobić z jogurtu naturalnego?


Tak przygotowany domowy jogurt z mleka może być dodatkiem do sałatek, otrębów, płatków albo zup. Możesz też przygotować popularny deser, czyli mrożony jogurt, który jest zdrowszą alternatywą dla lodów. A jak zrobić jogurt mrożony? To równie proste, jak przepis na jogurt przyrządzony w domu.
Jeśli nie masz domowego jogurtu równie dobrze sprawdzi się jogurt grecki. W misce zmiksuj jogurt naturalny z cukrem pudrem. Wstaw do zamrażarki, po 20-30 minutach wyjmij i ponownie zmiksuj. Przed pierwszym miksowaniem jogurt nie powinien całkowicie zamarznąć, pozwalamy na to dopiero po drugim miksowaniu. Kiedy już całkowicie zamarznie przygotuj pokrojone owoce, nasiona lub ulubione dodatki. Posyp jogurt i gotowe.
Przygotowując jogurt w domu masz pełną kontrolę nad jego składem i jakością, dlatego warto wykorzystać nasz przepis w codziennym gotowaniu.
Komentarze