in

Jak zrobić nuggetsy z kurczaka prostym, domowym sposobem?

Dobrze przyrządzone nuggetsy smakują wyśmienicie, o czym zresztą świadczy ich nieustająca popularność. Kapitalnie sprawdzają się jako szybka przekąska, ale również jako danie obiadowe w towarzystwie frytek lub pieczonych ziemniaków oraz warzyw, nie mają sobie równych.

Nuggetsy – popularna i lubiana przekąska nie tylko z fast foodu

Nuggetsy są jedną z najczęściej wybieranych przekąsek podczas wypadów „na miasto”. Kuszą znakomitym smakiem, soczystością i miękkością wewnątrz oraz chrupkością na zewnątrz. Choć najczęściej sięgamy po nuggetsy z McDonalda, z KFC lub z innych popularnych sieciówek, równie dobre możemy przygotować we własnej kuchni. Jak zrobić nuggetsy domowym sposobem? Wystarczy kupić kilka prostych produktów i wygospodarować sobie około godziny czasu. Co ważne, wcale nie musimy być mistrzem kuchni – nuggetsy z łatwością przyrządzi nawet zupełny laik.

Jak zrobić nuggetsy z kurczaka – prosty i szybki przepis dla każdego

Aby przygotować domowe nuggetsy, na wstępie zaopatrzmy się w następujące składniki:

– podwójna pierś z kurczaka
– płatki kukurydziane
– jajko
– olej
– przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany, wybrane zioła (na przykład: zioła prowansalskie, oregano, majeranek, tymianek)

Robienie nuggetsów zaczynamy od umycia i pokrojenia mięsa na kilkucentymetrowe kawałki. Następnie nacieramy mięso przyprawami (z wyjątkiem soli). Rozbijamy jajko, dodajemy sporą szczyptę soli i mieszamy do połączenia białka z żółtkiem w jednolitą masę. Około 1-1,5 szklanki płatków kukurydzianych rozdrabniamy na malutkie kawałki (ale nie na całkowity miał). Każdy kawałek mięsa obtaczamy w jajku, a następnie w płatkach, po czym kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor i gotowe!

jak zrobić nuggetsy

Jak zrobić nuggetsy z piekarnika?

Nuggetsy z kurczaka mogą też przybrać pieczoną formę. Są znakomite w smaku, a co najważniejsze – zrobione bez użycia tłuszczu, a więc dużo mniej kaloryczne niż ich smażony odpowiednik. Dla osób dbających o linię jest to opcja w sam raz! Przepis na domowe nuggetsy z piekarnika jest w zasadzie bardzo podobny do przepisu na klasyczne nuggetsy, z wyjątkiem ostatniego kroku, czyli smażenia na oleju. Zamiast tego, układamy obtoczone w panierce kawałki kurczaka na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia i wkładamy na około 20 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.

Dodatki do nuggetsów

Smak domowych nuggetsów podkręcimy serwując je w towarzystwie wyrazistych dipów. Można kupić gotowe w sklepie lub przygotować je samemu. Najprostszy i najpopularniejszy dip do nuggetsów wykonamy z pomidorów z puszki lub koncentratu oraz dodatków. Pomidory blendujemy (jeśli zaś używamy koncentratu pomidorowego, łączymy z odrobiną wody do uzyskania nieco rzadszej konsystencji), a następnie dodajemy: szczyptę cukru i soli, czosnek granulowany, łyżeczkę curry, kilka kropel tabasco lub szczyptę papryki chili, szczyptę tymianku i oregano. Dokładnie mieszamy i dip gotowy.

Możemy też przygotować dip ziołowy na bazie jogurtu naturalnego, do którego dodajemy niewielką ilość majonezu oraz ulubione zioła, na przykład: koperek, bazylię, oregano, zioła prowansalskie, szczypiorek, natkę pietruszki. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na bazie jogurtu i majonezu możemy też wykonać dip czosnkowy – zamiast ziół dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy i gotowe.

Ciekawą opcję stanowi również dip miodowo-musztardowy, który wykonamy mieszając jogurt naturalny (około 3 łyżki) z majonezem (około 2 łyżki) i dodając po łyżce miodu i musztardy. Doprawiamy chilli i sokiem z cytryny.

Jak zrobić nuggetsy z kurczaka prostym, domowym sposobem?
Jak zrobić nuggetsy z kurczaka prostym, domowym sposobem?
    Głosów: 0
    Ocena: 0
    Twoja ocena:
    Oceń ten przepis!

    Składniki:

    Porcje:
    Wydruk przepisu

    Sposób przygotowania: